Apu

Itsenäisyyspäivänä syödään ja juodaan hyvin - tästä vinkki ruoka ja viini -yhdistelmiin!

Itsenäisyyspäivänä syödään ja juodaan hyvin - tästä vinkki ruoka ja viini -yhdistelmiin!

Suomi juhlii. Nyt, jos koskaan, on syytä panna pöytä koreaksi ja juhlistaa isänmaan upeaa 100-vuotisjuhlaa herkuin ja jaloin juomin.
Teksti Apu-toimitus
Mainos

Apu kokosi kätevän oppaan, jossa yhdistetään yhteensopivat ruoat ja juomat. Löydät ruokien reseptit klikkaamalla nimestä löytyvää linkkiä.

Malja Suomelle

Pienet lohikolmioleivät

Jos kuohuhuoman korkin poksauttaminen tuntuu hankalalta, on nyt tarjolla myös kierrekorkilla varustettu kuohuviini, australialainen De Bortoli DB Sparkling Brut (10,98 €). Raikas ja viheromenainen kuplajuoma sopii niin tervetuliaisjuomaksi kuin vaikka kalaherkkujen seuraan.

Poro-voileipäkakkupallerot

Suomessa valmistettu The Helsinki Distilling Puolukka-Gin (32,90 €/50 cl) on kotimaisista kokonaisista puolukoista uuttamalla ja kotoiseen giniin sekoitettu vähemmän makea likööri. Siitä saa kauniin ja raikkaan tervetuliaisjuoman tonicin kanssa.

Suomisushi kuhasta

Kun haluat juhlistaa hetkeä todella kohtuuhintaisella samppanjalla, on hyvä valinta Montaubret Champagne Brut (24,98 €). Se on kuiva, miellyttävän mineraalinen ja raikkaan hedelmäinen. Sopii myös kalojen ja äyriäisten ruokajuomaksi.

Alkuruoka

Katkarapucocktail

Australialainen Yalumba Organic Viognier (12,99 €), on makoisan paahteinen, mutta raikas luomuvalkoviini. Mausta löytyy sekä eksoottisia hedelmiä että sitruunan raikkautta. Se maistuu loistavasti katkarapuleivän kanssa, mutta myös erilaisten kala- ja linturuokien kera.

Kalkkuna-kurpitsarisotto

Kaliforniassa syntynyt Bonterra Chardonnay (14,90 €) on neljän rypäleen kuiva luomuvalkoviini. Se sopii vaikka koko aterian läpi nautittavaksi, jos punaviini ei jostain syystä käy. Sitruksisen omenainen aromi, jossa on aavistus tammea, viihtyy mutkattomasti niin kalojen, kalkkunan kuin possunkin kanssa.

Siika-cevichesalaatti

Italialainen Guado Al Tasso Vermentino (16,90 €) -valkoviinissä on tyylikkäästi erilaisia vaaleita hedelmiä ja aavistus kukkaisuuttakin. Ryhdikkäät hapot ja sitrusmaisuus istuvat hienosti sekä äyriäis- että kalaruokien, jopa mietojen juustojenkin seuraan.

Pääruoka

Syksyinen lammaspata

Italian Venetossa tehty Pohjolan Perintö Valpolicella Ripasso Classico Superiore (16,90 €) -punaviini on luotu Suomi 100 -juhlallisuuksiin. Viini on täyteläisen hilloinen, jossa on makoisa häivähdys mausteita ja kahvia. Se maistuu oivasti lihapatojen ja vahvojen juustojen kumppanina.

Miedosti savustettu poropaisti

Chilessä valmistettu Miguel Torres Cordillera Cabernet Sauvignon (17,89 €) on mehevän täyteläinen punaviini. Tuoksussa on karhunvatukkaa ja hitunen nahkaa. Makukehuja: elegantti, pehmeän tanniinien, hedelmäinen ja mausteinen. Luonnonmukaisesti viljellyt rypäleet on kerätty Maipon viinialueelta. Viini sopii myös vegaaneille ja se on eettisen kaupan sertifioima.

Hirvipaisti

Toscanalainen Chianti Classico Borgo Salcetino Lucarello Riserva (21,69 €) on täyteläinen tasapainoinen punaviini ja upea kumppani liharuoalle. Maussa löytyy kirsikkaisuutta, talvista mausteisuutta ja tammea, joka loistaa niin riistaruokien, lampaan ja lopuksi juustopalankin seurassa.

Jälkiruoka

Mustaherukka-vaniljamuru

Rento ja kepeä lasillinen Helmeilevä Mansikka-mustaherukkaviiniä (6,98 €) on niin tuoksultaan kuin maultaankin nimeänsä kantavien marjojen mukainen. Viilennä viini kunnolla ja tarjoile marjaisten jälkiruokien seurana. 

Mustaherukka-vaniljamuru

Pähkinäinen karpalokakku 

Argentiinalainen makea valkoviini Dadá Sweet Moscato (9,40 €) on tuoksultaan ja maultaan nautinnollisen kukkainen ja kypsän persikkainen. Ei ylimakea viini maistuu oivalta palanpainikkeena, kun tarjoat jälkiruoaksi vaikka pähkinäistä tai marjaista leivonnaista.

Lakkajälkkäri

Suomalainen Hermannin Kulda Kägöi (14,36 €) on makea hedelmäviini, joka on valmistettu pohjoiskarjalaisista viinimarjoista ja lakoista. Viini on miellyttävän hapokas ja aavistuksen hunajainen. Se sopii erityisen hyvin juhlistamaan valmistamaasi lakkaherkkua.

Linnanjuhlien seurantaan

Prosecccojen ystävälle maistuu venetolainen Montelliana 57 Asolo Prosecco Extra Dry (12,95 €), jonka limettisen raikas ja miellyttävän omenainen maku sopii siemailtavaksi vaikka pukuloistoa ihailtaessa. Seurana maistuu pikkupurtavaksi juustopalat ja oliivit.

Suomalainen Lignell & Piispasen Loimu 2017 -punaviiniglögi (13,99 €) on tämän vuoden uutuus. Tämä punaviinipohjainen glögi maistuu vahvasti kardemummalle ja kanelille. Glögiä sopii tarjota myös aterian päätteeksi jälkiruoan korvikkeena.

Ranskalainen samppanja Charles Ellner Grande Reserve Champagne Brut (59,15 €/1,5 l) on näyttävä magnum-pullo, josta riittää kaadettavaksi paahteista laatujuomaa suuremmallekin seurueelle. Tarjoile jalojuoman kanssa pikku blinejä mätien tai lohitartarin kera.

Teksti Marita Joutjärvi, kuvat A-lehtien arkisto ja All Over Press

Julkaistu: 5.12.2017