Tuulilasi

Itävaltalaisveljekset haastamassa Teslan – VW ja BMW kiinnostuneita


Itävaltalaiset Kreiselin veljekset ovat perustaneet Kreisel Electric -nimisen yrityksen, joka valmistaa sähköautojen akkuja sekä voimalinjoja jopa 10 000 kappaleen tilauksiin asti.
Teksti Max Lange

Merkittävät autonvalmistajat, kuten BMW, VW ja McLaren ovat kaikki tehneet kyselyitä Kreiselin veljeksiltä tulevaisuuden sähköautotekniikasta. Kreisel Electric ponnahti esiin kuin tyhjistä valmistamalla Porsche Panamerasta sähköversion, joka onnistui pesemään Tesla Model S:n usealla eri mittauskriteerillä kertoo Automotive News Europe.

Panameraan on asennettu 360 kW tuottava sähkömoottori, joka on yhdistetty sekä Porschen kaksoiskytkinvaihteistoon että nelivetoon. Auton huippunopeudeksi on ilmoitettu 300 km/h, mikä on poikkeuksellisen paljon sähköautolle. Auton akuston kapasiteetti on teslamaiset 85 kWh, jonka turvin Panameraa pääsee 450 km yhdellä latauksella.

Lisäksi Kreisel Electric on tehnyt sähköversiot BMW 3-sarjasta sekä Skoda Yetistä. Prototyyppiautot ovat yrityksen päivittäisessä käytössä arkiliikenteessä.

Itävaltalaisyritys on patentoinut laserhitsaus- ja lämpötilansäätelytekniikoita, jotka parantavat litium-ioni-kennojen toimintaa. Kreiselin veljesten mukaan he ovat edellä Teslaa akkuteknologiassa. He kehuvat olevansa myös erittäin ketteriä, sillä he pystyvät omien sanojensa mukaan tekemään saman asian neljässä kuukaudessa kuin iso autonvalmistaja kahdessa vuodessa.

Kreisel Electric laajentaa myös tuntuvasti toimintaansa, ja on avaamassa Itävallan ensimmäisen litium-ioni-akkutehtaan. Kreiselilla on sopimus jo kahden merkittävän valmistajan kanssa, joista toinen on isompi kuin Tesla. Markus Kreiselin mukaan yritys valmistaa jo kahden vuoden sisällä 100 000 sähköautoa vuodessa.

Sähköautot mahdollistavat uudenlaisten toimijoiden nousun autoteollisuuteen, kertoo Automotive News Europen haastattelema analyytikko. Sähkötekniikka on verrattain yksinkertaista, joten uusien toimijoiden kynnys on aiempaa matalampi. Ennen kaikkea se mahdollistaa uusia bisnesmahdollisuuksia autoalalla.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 26.9.2016