Apu

Itämeren syvänteet olivat tammikuussa jopa ennätyslämpimiä

Itämeren syvänteet olivat tammikuussa jopa ennätyslämpimiä
Itämeren syvät vedet ovat lämmenneet 20–30 viime vuoden aikana kahdesta kolmeen astetta.
Julkaistu: 10.3.2021
Vaikka talvikuukaudet ovat olleet Suomessa ja lähiseuduilla tällä kertaa talvisia, ilmaston lämpeneminen näkyy Itämeressä. Merentutkimusalus Arandan tutkimusmatkalla tammikuussa havaittiin paikoin jopa ennätyksellisen korkeita lämpötiloja Itämeren syvänteissä.
Itämeren syvät vedet ovat lämmenneet 20–30 viime vuoden aikana kahdesta kolmeen astetta. Tammikuisella matkalla ennätyslämpötiloja mitattiin Suomenlahdella, Ahvenanmerellä ja Pohjanlahdella. Eräässä mittauspisteessa Ahvenanmerellä lämpötila oli ensi kerran 57-vuotisessa mittaushistoriassa yli seitsemän astetta.
– Lämpötilat liittyvät todennäköisesti poikkeuksellisen lämpimään talveen 2019–2020, Itämeren vesimassojen liikkeisiin sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, erikoistutkija Pekka Alenius Ilmatieteen laitokselta kertoo.
Ocean Science -tiedelehden artikkelin mukaan Itämeren keskilämpötila viiden metrin syvyydessä on noussut sadassa vuodessa vajaasta kuudesta asteesta lähelle yhdeksää astetta.
Meriveden lämpeneminen on jo aikaisemmin todettu ilmastokriisin seuraus. Ocean Science -tiedelehdessä jokin aika sitten julkaistun artikkelin mukaan Itämeren keskilämpötila viiden metrin syvyydessä on noussut sadassa vuodessa vajaasta kuudesta asteesta lähelle yhdeksää astetta, ja 50 ja 90 metrin syvyydessäkin lämpötila on noussut samaan aikaan runsaan asteen verran. Sama vaikutus näkyy siis myös syvemmällä meressä.
Saaristomeren ja Selkämeren happitilanne oli tutkimusten perusteella hyvä. Se johtuu veden sekoittumisesta pohjasta pintaan. Sama sekoittuminen on toisaalta pyöräyttänyt pohjilta pintavesiin paljon ravinteita.
– Viime kesinä yleistyneet Selkämeren sinileväkukinnat ovat yhteydessä fosforipitoisuuden kasvuun, matkanjohtaja Pekka Kotilainen Suomen ympäristö­keskuksesta selittää.
Suomenlahden tilanne on nyt varsin erilainen kuin vuosi sitten. Tuolloin syvänteet olivat poikkeuksellisen hyvässä hapessa, kun vesimassat sekoittuivat jäättömän talven kovissa tuulissa. Nyt läntisen Suomenlahden syvänteet olivat ha­pettomia, ja myös idempänä happea oli syvänteissä vähän.
Kommentoi »