Israel voitti euroviisut neljännen kerran
Kulttuuri
Israel voitti euroviisut neljännen kerran
Saara Aallon virheetön veto ei riittänyt euroviisuissa.
13.5.2018
 |
Apu

Euroviisujen uudistettu äänestysjärjestelmä näytti kyntensä lauantai-illan finaalissa. Voittaja ratkesi vasta viimeisillä äänillä.

Ennakkosuosikit pitivät pintansa. Istuin kyproslaisten pöydässä korvat kuurona alkuäänestyksen ajan, kun ammattiraadeilta satoi pisteitä Kyprokselle. Kun ne alkoivat tyrehtyä, apeilta miehiltä kesti hetki tajuta, että yleisöäänet tuovat heidät vielä takaisin peliin.

Loppuratkaisua odotettiin lehdistökeskuksessa seisten. Kyproslaisilla alkoivat kynnet lyhentyä, maan ensimmäinen viisuvoitto oli niin lähellä. Kalkkiviivoilla Israelin laivasto-orkesterin 25-vuotias solisti Netta Barzilai meni ohi ja sai Toy-kappaleelleen hulppeat 529 ääntä.

Barzilain itkuisia kiitoksia ei kuullut kukaan, kun Israelin lehdistö alkoi metelöidä. Euroviisuissa lehdistötilakin on täynnä lippuja ja peittelemätöntä kansallismieltä.

Palkinnon ojensi viime vuoden voittaja Salvador Sobral, joka juuri aiemmin oli haukkunut Netan kappaleen, ja oikeastaan euroviisut yleisemminkin oikeiden Laulujen puutteesta.

Seuraavat sijat menivät Itävallalle, Saksalle ja Italialle. Suomen naapureista Ruotsi oli seitsemäs, Viro kahdeksas ja Norja viidestoista.

Finaalin ainoa hämminki syntyi, kun häirikkö ryntäsi lavalle kesken Iso-Britannian esityksen ja riisti laulajalta mikorofonin. SuRielle tarjottiin uutta tilaisuutta laulaa, mutta brittien mielestä esitys meni niin hyvin, ettei tarvitse.

Saara Aallon kisamatka päättyi tylyyn pettynykseen.

Saara Aalto teki sen, minkä pystyi: loppuun asti ammattimaisen suorituksen, joka ei tällä kertaa riittänyt kuin tuloslistan häntäpäähän.

Ammattilaisraadeilta Aallolle tipahteli pisteitä vain San Marinosta, Iso-Britanniasta, Ruotsista, Tšekiltä, Virosta ja Israelilta, mutta niukasti kaikkialta.

Raatien pisteiden jälkeen Suomen takana olivat vain Portugali ja Ukraina, yleisöäänten jälkeen enää Portugali. Ääniä kertyi 46.

Toinen sija pysyi jälleen, kuten Aalto kommentoi Ylen tiedotteella – toiseksi viimeinen tällä kertaa.

"Oon superylpeä mun esityksestä ja finaaliesitys oli yksi parhaista lavavedoistani ikinä! Tietenkin nyt harmittaa, mutta aina suunta kohti uusia seikkailuja."

Kommentoi »