Apu

Ison-Britannian prinsessa Eugenien ja Jack Brooksbankin häiden hinta huojuttaa monarkiaa


Ison-Britannian prinsessa Eugenie ja Jack Brooksbank saavat toisensa huomenna 12.10.2018. Juhlahumua varjostaa kritiikki. Onko oikein, että kansan on maksettava näidenkin kuninkaallisten häiden mittavat turvallisuusjärjestelyt? Ovatko häät vain yksi esimerkki lisää prinsessan isän, prinssi Andrew’n suuruudenhulluudesta?
Teksti Marika Lehto
Kuvat All Over Press

Perjantaina 12. lokakuuta pieni Windsorin kaupunki Englannissa on taas sekaisin. Pyhän Yrjön kappelissa vihitään vuoden toinen kuninkaallinen hääpari.

Maailman mediaa on paikalla vähemmän kuin toukokuussa, jolloin tulevan kuninkaan Charlesin nuorempi poika prinssi Harry vei vihille amerikkalaisen näyttelijättären Meghan Marklen. Mutta paljon huomiota saavat myös nämä häät, sillä morsian, prinsessa Eugenie on hänkin kuningatar Elisabetin lapsenlapsi.

Eugenie, 28, ja hänen sulhasensa, yrittäjä Jack Brooksbank, 32, ovat kutsuneet kappeliin pari sataa vierasta enemmän kuin Harry ja Meghan.

Paikalla on lukuisia julkkiksia. Etukäteen on spekuloitu muun muassa George ja Amal Clooneyn, David ja Victoria Beckhamin sekä Robbie Williamsin ja Ayda Fieldin saapumisella.

Jälkimmäisten Theodore-tyttären on tarkoitus toimia morsiusneitona yhdessä Eugenien serkun, prinssi Williamin ja tämän puolison Catherinen kolmivuotiaan Charlotten kanssa.

Kun vihkiminen on ohi, Eugenie ja Jack kiertävät hevosajelulla tervehtimässä paikalle saapunutta yleisöä, aivan kuten Harry ja Meghan.

Kuningatar Elisabetin juhlavastaanoton jälkeen Eugenien vanhemmat, Yorkin herttua Andrew ja herttuatar Sarah järjestävät tyttärelleen peräti kaksi päivää kestävät juhlallisuudet kodissaan Royal Lodgessa.

On huhuttu, että lauantaihin jatkuvissa juhlissa olisi tivoliteema ja niiden järjestämiseen olisi palkattu brittieliitin suosima juhlasuunnittelija.

Kevään häähuumasta toenneet britit ovat nyt olleet kriittisempiä. Onko tämä kaikki, etenkään veronmaksajille kilahtava lasku, missään suhteessa Eugenien merkitykseen hovissa?

Prinsessa Eugenie on tällä hetkellä Iso-Britannian kruununperimysjärjestyksessä yhdeksäntenä.

Eugenien isä prinssi Andrew on kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin kolmas lapsi. Andrew ja Sarah saivat Eugenien 23. maaliskuuta 1990. Isosisko Beatrice on puolitoista vuotta vanhempi.

Yorkin herttuaparilla on kaksi lasta. Prinsessa Eugenie syntyi vuonna 1990, isosisko Beatrice vuonna 1988.

Siskosten titteli on hänen kuninkaallinen korkeutensa, Yorkin prinsessa.

Nuoret naiset ovat brittihovin historiassa uudenlaisessa, ristiriitaisessa tilanteessa.

He ovat prinsessoja ja Englannin kuningattaren lapsenlapsia. Heidän on kestettävä elämää julkisuudessa, työskenneltävä hyväntekeväisyydessä ja osallistuttava joihinkin julkisiin tapahtumiin muun kuninkaallisen perheen kanssa.

Samaan aikaan heillä ei kuitenkaan ole virallisia edustustehtäviä tai rooleja, eivätkä he saa rahaa suoraan valtiolta.

Vuosien ajan on huhuttu, että Andrew haluaisi tyttärilleen suuremman roolin, mutta isoveli, tuleva kuningas Charles olisi virtaviivaisemman kuningasperheen kannalla. Muissakin Euroopan monarkioissa on nimittäin huomattu, ettei järjestelmän suosion kannalta ole hyvä elättää veronmaksajien rahoilla suurta joukkoa kuninkaallisia.

Englannissa tämä tarkoittaa, että kuninkaallisen perheen keskiössä olisi tulevaisuudessa yhä selvemmin kruunun äitinsä jälkeen perivä Charles sekä hänen poikansa William ja Harry perheineen. Kokopäiväistä edustamista ei enää riitä hallitsijan serkuille, kuten kuningatar Elisabetin sukupolvella.

Eugeniesta ja Beatricesta on näin tullut Englannissa ensimmäisiä prinsessoja, jotka ovat hankkineet yliopistokoulutuksen ja ainakin teoriassa työskentelevät täysipäiväisesti tavallisessa työelämässä. Eugenie on lontoolaisen taidegallerian apulaisjohtaja.

Käytännössä molempien lomien määrää on viime vuosina ihmetelty.

Tapasivat laskettelulomalla

Eugenie tapasi varakkaaseen, ylhäiseen englantilaissukuun kuuluvan Jack Brooksbankin laskettelulomalla eliitin suosimassa Verbierissä, Sveitsissä vuonna 2010. Isä Andrew omistaa siellä huvilan.

Yliopiston keskeyttäneellä, ravintola-alalla uransa luoneella Brooksbankilla ei ole takataskussa skandaaleja, mitä hän nyt 21-vuotissyntymäpäivillään kosketteli stripparin alastomia rintoja kynttilänvahaan peitettynä.

Suhdetta Eugeniehen pidetään yleisesti vakaana ja hyvänä.

– On ollut ilo nähdä, miten heidän suhteensa on kehittynyt. He ovat kaksi ystävällisintä, epäitsekkäintä ja herkintä ihmistä, jotka tiedän, parin ystävä kuvaili Telegraphille.

Epäitsekkyys ei monen mielestä näy tarpeeksi häiden järjestämisessä. Kuninkaallinen perhe maksaa häät muilta osin itse, mutta turvallisuusjärjestelyt kuittaavat veronmaksajat.

Hintalapuksi on arvioitu 2–2,5 miljoonaa puntaa eli yli 2,2, miljoonaa euroa.

Vartioinnin hintaa nostaa erityisesti morsiusparin hevosajelu, vaikka sen reitti onkin lyhyempi kuin Harrylla ja Meghanilla. Hevosajelun on huhuttu olevan juuri Andrew’n tahto.

Niin poliitikot kuin tavalliset ihmiset ovat ihmetelleet, miksi kansan on maksettava lasku, kun Eugeniella ei ole virallista roolia.

Viikko ennen häitä yli 34 000 ihmistä oli allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaadittiin, ettei häitä rahoiteta julkisista varoista lainkaan. Vetoomuksen mukaan kuninkaalliset käyttävät häitä PR-temppuna, ja todellinen kulu veronmaksajille on turvallisuusmenoja suurempi. Näin siksi, koska kuninkaallisten yksityisten ja valtiolta saamien varojen raja on häilyvä.

Häitä ovat vastustaneet myös poliitikot.

– On vastuutonta, että kuninkaallisen perheen alhaisempi jäsen järjestää korkean profiilin häät samaan aikaan, kun turvallisuusuhat ovat suuret. Nyt voi olla aika harkita tällaisten kuninkaallisten roolia ja menoja, esimerkiksi työväenpuolue Labourin parlamenttiedustaja Emma Dent Coad on todennut Independent-sanomalehdelle.

Hääparia myös ymmärretään, ainakin monarkiaan suotuisasti suhtautuvien piirissä.

– Eugenie on hallitsijan lapsenlapsi, aivan kuten William ja Harry, ja hänellä on oikeus odottaa samanlaista kohtelua. Prinssi Andrew tuntee, että myös hänellä on oikeus juhlia tytärtään sopivalla tavalla, kuninkaalliskirjailija ja historioitsija Christopher Wilson kommentoi viihdelehti Hello Magazinelle.

Wilsonin mukaan myös nämä kuninkaalliset häät tuovat valtion talouteen enemmän rahaa kuin sieltä vievät. Kriitikoiden mukaan kuninkaallisten häiden suotuisaa vaikutusta talouteen liioitellaan.

Keväällä tehdyn kyselyn mukaan seitsemän kymmenestä britistä kannattaa edelleen monarkiaa. Eugenie itse on käyttänyt prinsessa-asemaansa hyväksi edistämällä muun muassa ortopediaa, lasten syövän hoitoa, teatteria ja ihmiskaupan ehkäisyä.

Hääpäivänä ketään ei kiinnosta hänen saavutuksensa tai niiden puute. Oletettavasti miljoonat ihmiset seuraavat uutisointia näistäkin kuninkaallisista häistä. Kun paikalla on maailman seuratuimpia kuninkaallisia ja kuuluisia vieraita, ainakin viihdearvoa riittää.

Andrew’n ja Sarahin ystävyys on kestänyt

Prinsessa Eugenien vanhemmat, prinssi Andrew ja herttuatar Sarah ovat molemmat aiheuttaneet Englannin monarkialle mittavasti skandaaleja.

Pari meni naimisiin vuonna 1986, mutta jo muutama vuosi niiden jälkeen alkoivat huhut syrjähypyistä.

1992 Sarah oli kuningattaren kesälinnassa Balmoralissa, kun hän sai kuulla, että kuva amerikkalaisesta talousneuvonantajasta imeskelemässä hänen varpaitaan oli tabloidlehden kannessa.

Pari ilmoitti erostaan tuona vuonna ja erosi virallisesti neljä vuotta myöhemmin.

Tuoreempi skandaali paljastui vuonna 2010, kun Sarahin kerrottiin järjestäneen toimittajan Andrew’n luo 740 000 eurosta.

Pitkän sotilas- ja kansainvälisen kaupan lähettilään uran tehnyt prinssi on ollut vaikeuksissa myös itse.

Häntä on kritisoitu muun muassa yhteydenpidosta eri maiden rikollisten kanssa sekä valtavista yksityislento- ja helikopterikuluista. Hänen on väitetty käyttäneen hyväksi 17-vuotiasta tyttöä 2000-luvulla.

Kansa ja media ovat kritisoineet paria, mutta tällä hetkellä suurimmat myrskyt ovat laantuneet. Myös Sarah, lempinimeltään Fergie, on ollut tervetullut kuninkaallisen perheen juhliin.

Toisistaan pari tuntuu välittäneen aina. He asuvat edelleen yhdessä samalla tilalla. Huhut parin naimisiinmenosta roihahtivat taas kesäkuussa, kun Sarah postasi Instagramiin kuvan itsestään, Andrew’sta ja Beatricesta sanoin ”upeaa aikaa perheeni kanssa”.

– Minä, Andrew ja tytöt olemme paras perheyksikkö, mitä voi olla. Tunnen hänet hyvin, ja hän on paras ystäväni, Sarah on kommentoinut ex-puolisoaan.

Andrew työskentelee täysipäiväisenä kuninkaallisena etenkin koulutuksen, yrittäjyyden ja teknologian saralla. Sarah on kirjoittanut lastenkirjoja ja hän on aktiivinen hyväntekeväisyydessä.

Julkaistu: 11.10.2018