Apu

Isoja alennuksia tarjoava outlet-kylä avataan Helsingin ja Vantaan rajalle

Isoja alennuksia tarjoava outlet-kylä avataan Helsingin ja Vantaan rajalle
– Helsinki on Euroopassa lähes ainoa tätä kokoluokkaa oleva kaupunki, missä ei ole omaa outlet-kylää, sanoo hankkeen rakennuttajan Fortus AS:n hankejohtaja Ådne Søndrål (kuvassa vas.).
Kuvat Eve Hietamies, Heini Pekkala / Marsaana Communications

Betonia, betonia ja betonia. Kun Helsingin ja Vantaan rajalle rakennettavan Helsinki Outlet -kylän rakennustyöt alkoivat keväällä 2018, ensimmäisenä edessä oli turpeen poisto. Tontti oli näet turvesuota, joten turvetta jouduttiin poistamaan yli 30 000 kuutiota. Isoin haaste oli pitää nosturi upottavan suon päällä. Sen tassujen alle jouduttiin asentamaan erityiset teräslevyt kuorman jakamiseksi.

Sitten alkoi betonityöt. Tontille upotettiin noin 2600 kappaletta (35 kilometrin verran) teräsbetonipaaluja ja itse rakennuksen runkoon käytettiin 2602 kappaletta betonielementtejä. Betonia meni sen verran, että Betoniteollisuus ry valitsi Helsinki Outletin työmaan vuoden 2018 paalutustyömaaksi.

Nyt se on melkein valmis. Vuokralaiset – yritykset – muuttavat tiloihin kesä–heinäkuun vaihteessa ja marraskuussa paikka avataan asiakkaille. Tiloissa tulee toimimaan 40 suomalaista ja kansainvälistä myymälää.

Alennukset 30–70 prosenttia

Outletin suomenkielinen sana on tehtaanmyymälä. Outlet-kylässä yritykset myyvät ylijäämävarastojaan alennettuun hintaan, alennukset saattavat olla mitä tahansa noin 30 ja 70 prosentin välillä, eli puhutaan varsin mittavista alennuksista.

50 miljoonaa euroa maksavan outlet-kylän vuokralaisiksi ryhtyvät mm. Hugo Boss, GANT, Marimekko, Tiger of Sweden ja Guess. Muotijättien lisäksi kylään sijoittuu urheilu- ja sisustusbrändejä, 3 500-neliöinen lasten liikunnallinen leikkipuisto sekä 3–5 kahvilaa ja ravintolaa.

Muihin brändeihin lukeutuvat ainakin Espresso House, Icepeak, Luhta, Vallila, Pizza Hut, Rukka, Samsonite ja Turo.

Outlet-kylään mennään ja sieltä poistutaan Vanhalle Porvoonväylälle rakennettavan uuden liittymän kautta. Senkin rakentamisessa oli haasteita ja se vaati useita viranomaislupia, sillä tontti on Vantaan puolella, mutta itse liittymä Helsingin puolella.

Kylän ympärille rakennetaan pysäköintialue, jonne mahtuu lähes 700 henkilöautoa. Myöhemmin parkkialuetta voidaan laajentaa tarpeen mukaan samoin kuin myös myymälätiloja. Lähistölle, omille tonteille tulee myös Alepa ja ABC.

Norjalainen Fortus AS uskoo, että Helsinki Outlet nousee kävijämääriltään Pohjoismaiden suurimmaksi outlet-kyläksi. Tavoite on tulevaisuudessa kaksi miljoonaa kävijää vuodessa.

Julkaistu: 12.6.2019
Kommentoi »