Image

Iso palkka, huono tulos

3

Parhaiten palkatut pörssiyhtiöiden johtajat suoriutuvat huonoiten.

Juupas eipäs -keskustelu pörssiyhtiöiden johdon palkkioista käynnistyy tasaisin väliajoin. Jostain syystä keskusteluissa vedotaan harvoin tutkimuksiin. Yritysmaailman perusoletus kuuluu, että yrityksen johto kannattaa sitouttaa runsailla optioilla. Kun johdolla on omat rahat kiinni yrityksen tuloksessa ja osakekurssissa, se tekee parhaansa saadakseen aikaan hyvän tuloksen.

Viime vuonna julkaistu tutkimus vie kuitenkin pohjan tältä ajatusrakennelmalta. Tutkimuksen mukaan onkin niin, että avokätinen toimitusjohtajan palkitseminen tarkoittaa verrattain heikompaa osakekurssia ja tulosta.

Kolmen yliopiston tutkijoiden yhdessä tekemä tutkimus on poikkeuksellisen laaja: siinä tarkasteltiin 1 500 yritystä vuosina 1994–2013.

Keskeinen syy huonoon tulokseen on tutkijoiden mukaan toimitusjohtajan liiallinen itsevarmuus.

Parhaiten palkatut tähtijohtajat jättävät epämiellyttävän tiedon huomiotta, koska uskovat olevansa itse oikeassa. Maksetaanhan heille tähtitieteellisiä summia osaamisestaan. Huonoiten pärjäsivät yhtiöt, joissa johtaja kuului pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien parhaiten palkatuimpaan kymmenykseen ja oli ollut pitkään asemassaan.

”Optioilla palkitseminen houkuttelee yli-itsevarmoja pääjohtajia, jotka yliarvioivat kykynsä ja siksi suoriutuvat huonommin kuin osakkeenomistajat uskovat”, yksi tutkimuksen tekijöistä, professori Raghavendra Rau Cambridgen yliopistosta kertoo Imagelle.

Rau arvioi, että Suomen pörssiyhtiöissä palkat – ja ennen kaikkea erot tavallisen palkansaajan ja yritysjohdon palkkojen välillä – eivät ole vielä niin suuria, että ongelma olisi samanlainen kuin yhdysvaltalaisissa pörssiyhtiöissä. Erot eri yhtiöiden toimitusjohtajien palkoissakaan eivät vaihtele yhtä paljon Yhdysvalloissa.

Mutta entä hallituksen palkkiot, joista Suomessa on viime aikoina keskusteltu? Miten ne vaikuttavat yhtiöiden tulokseen ja osakekurssiin?

”Oikeastaan kukaan ei ole vielä tutkinut hallituksen palkkioiden vaikutusta, joskin todennäköisesti vaikutus on sama kuin toimitusjohtajien kohdalla”, Rau sanoo.

Tutkimuksen voi lukea täältä: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1572085.

Kuva: Steve Jobs taitaa olla poikkeus tässäkin tutkimuksessa.

Muokattu 1.2. kello 22., lisätty linkki alkuperäiseen tutkimukseen,

Julkaistu: 2.3.2015