Tuulilasi

Iso-Britanniassa lisävero dieselautoille


Iso-Britannia nostaa ensi vuonna veroa sellaisilta dieselautoilta, jotka eivät täytä tuoreita päästövaatimuksia.
Kuvat All Over Press

Iso-Britannia on Euroopan toiseksi suurin automarkkina ja dieselien myynti on siellä laskenut tänä vuonna jo 15 %. Bensiiniautojen myynti on noussut samaan aikaan 3 %. Kuluttajat hylkivät dieseleitä pelätessään lisäveroja ja muita lainsäädännöllisiä harmeja.

”Verotussysteemi tulee näyttelemään isoa roolia luonnon suojelemisessa. Olemme lapsillemme velkaa sen, että heillä on puhdasta ilmaa hengitettävänään”, sanoi Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond Reutersin mukaan.

Pienimpiin dieselautoihin tulee 20 punnan (noin 25 euroa) lisävero, isoimpien saastuttavien mallien omistajat joutuvat maksamaan satoja puntia lisää vuodessa. Hallituksen mukaan lisävero ei koske niitä uusia dieselautoja, jotka täyttävät päästöstandardit.

Autoala ei ilahtunut päätöksestä.

”On täysin epärealistista ajatella, että voimme esitellä uuden teknologian vähäpäästöisiä dieseleitä neljässä kuukaudessa. Niiden kehittäminen kestää vuosia. Mielestäni tämä ei myöskään millään tavalla auta vanhojen kaikkein saastuttavimpien dieselautojen poistumista liikenteestä”, sanoo autonvalmistajien ja autokauppiaiden yhdistyksen toimitusjohtaja Mike Hawes.

Ministeri Hammond kertoi, että veroilla kerättävät 220 miljoonaa puntaa sijoitetaan Clean Air Fund -rahastoon käytettäväksi paikallisesti ilman puhdistamiseen.

Julkaistu: 23.11.2017