Tuulilasi

Iso-Britanniassa halutaan aikaistaa polttomoottoriautojen myyntikieltoa 10 vuodella


Lontoon pormestari Sadiq Khan ja monen muun kaupungin johto haluavat aikaistaa polttomoottoriautojen myyntikieltoa kymmenellä vuodella vuoteen 2030.

Pääministeri Theresa Mayn konservatiivihallitus kertoi viime vuonna, että polttomoottoriautojen myynti tullaan kieltämään vuonna 2040. Sitä ei täsmennetty, koskeeko se myös hybridejä, joissa on sekä sähkö- että polttomoottori.

Road to Zero -ohjelman tarkemmat yksityiskohdat julkistetaan lähiaikoina. Lontoon pormestari Khan liittyi kuitenkin maanantaina Manchesterin, Liverpoolin, Oxfordin, Sheffieldin ja Bristolin kaupunkien johtajiin ja vaatii yhdessä heidän kanssaan myyntikiellon selkeää aikaistamista.

“Polttomoottoriautojen myynnin kieltäminen jo 2030 tukisi kaupunkien ilmanlaadun parantamista selkeästi. Se johtaisi myös autokannan uusiutumiseen ja puhdistumiseen paljon aikaisemmin”, Khan sanoi.

Myös moni muu maa suunnittelee polttomoottoriautojen kieltoja, kun taas autonvalmistajien mukaan nimenomaan uusimpien vähäpäästöisten dieselmoottorien avulla saataisiin hiilidioksidipäästöjen määrää alennettua merkittävästi. Silti monen valtion viranomaiset ovat asettamassa juuri dieseleille ajokieltoja ja jopa lisäveroja.

Julkaistu: 19.6.2018