Tuulilasi

Iso-Britannian romutuspalkkiot huimasti Suomea korkeammat


Autonvalmistajat ja hallitukset ympäri maailman ovat ottaneet tänä vuonna romutuspalkkiot osaksi paitsi autokannan uusiutumista myös yhä vähäpäästöisempien autojen myyntiä.
Kuvat Kuusakoski

Suomessa romutuspalkkiota voi saada 1500 tai maksimissaan 2500 euroa. Esimerkiksi Iso-Britanniassa liikutaan täysin erilaisissa lukemissa. Siellä uuden auton hyvityshinta romutuspalkkion myötä voi olla jopa 9000 euroa. Tämä jos mikä luulisi jo kannustavan, vaikka romutuspalkkion on todettu saaneen ihmiset sankoin joukoin vaihtamaan vanhoja autojaan uusiin jo nyt myös Suomessa.

Iso-Britanniassa romutuspalkkio oli käytössä jo viime vuonna, mutta siellä hankaluuksissa oleva autoteollisuus on nostanut niiden määrää tälle vuodelle entisestään.

Esimerkiksi Audi tarjoaa peräti jopa 8000 punnan eli 9000 euron hyvityksen maaliskuun loppuun mennessä, kun vaihtaa ennen vuotta 2010 rekisteröidyn dieselautonsa uuteen vähäpäästöiseen.

Nissanin, Peugeotin ja Volkswagenin palkkio huitelee noin 7000 eurossa suurimmillaan. Hyundain ja Mitsubishin korkein palkkio on 5500 euron luokkaa.

Toki hyvityshinta voi olla pienempikin ja eri valmistajilla on erilaisia ehtoja, mutta joka tapauksessa palkkiot ovat selkeästi suuremmat kuin meillä Suomessa.

Julkaistu: 3.2.2018