Apu

Irlanti äänestää tänään aborttilaista – lainsäädäntö maailman tiukimpia


Äänestys nykyisen aborttilain korvaamisesta uudella päättyy kello kymmenen illalla paikallista aikaa.
Kuvat All Over Press

Irlannissa abortin tekeminen on mahdollista vain erittäin harvoissa tapauksissa. Olosuhteet on määritelty perustuslain kahdeksannessa lisäyksessä, mutta ne jättävät tulkinnanvaraa, minkä vuoksi oikeudesta aborttiin on usein jouduttu vääntämään oikeudessa asti.

Tänään Irlannin kansalaiset äänestävät kyllä tai ei kahdeksannen lisäyksen korvaamisesta uudella lailla. Uusi laki sallisi abortin tekemisen 12 ensimmäisen raskausviikon aikana ilman erikseen myönnettyä poikkeuslupaa ja sen jälkeenkin, mikäli abortti on äidin tai lapsen terveyden kannalta perusteltavissa.

Parhaillaan voimassa oleva kahdeksas lisäys, joka kieltää abortin ilman terveydellistä perustelua, äänestettiin perustuslakiin vuonna 1983. Vuonna 1992 lakia jouduttiin tulkitsemaan oikeudenkäynnissä, kun raiskattu 14-vuotias tyttö vetosi olevansa itsemurha-altis raskautensa seurauksena. Korkein oikeus linjasi silloin, että itsemurha-alttius on aito ja vakava uhka äidin ja lapsen terveydelle, joten tytölle myönnettiin oikeus aborttiin.

Ratkaisu aborttimatkailuun

Vaikka abortin tekeminen Irlannissa on laitonta, nykyinen lainsäädäntö ei kiellä naisia matkustamasta ulkomaille aborttia varten. Brittiläinen sanomalehti The Guardian kertoi kuluvalla viikolla Siobhán Donohuesta, joka joutui vuonna 2011 matkustamaan Ison-Britannian puolelle abortoidakseen sikiön, joka kärsi anenkefaliasta. Anenkefalia on epämuodostuma, jossa lapsi kehittyy ilman suurinta osaa aivoista ja kuolee tyypillisesti joko raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen.

– Tunnen oloni haavoittuneeksi tämän perustuslain lisäyksen vuoksi, jonka mukaan minua pitäisi rangaista, koska en kyennyt jatkamaan kriisiraskauttani. Tämän ei pitäisi olla ihmisille näin vaikeaa, Donahue kertoi The Guardianille.

Matkustaminen on äänestystä edeltävinä päivinä toiminut myös toiseen suuntaan. Yhdysvaltalainen verkkosivusto Now This News on julkaissut videon, jossa nähdään ulkomailla asuvia irlantilaisia palaamassa kotimaahansa vain äänestääkseen kahdeksannen lisäyksen kumoamisen puolesta.

Kahtia jakautunut kansa

Äänestyksen lopputulos ei ole ennalta selvä. Irlannilla on maine konservatiivisena maana, jossa on vahvat katolisen kirkon perinteet, ja tämä näkyy myös aiemmissa äänestystuloksissa. Aiemmat aborttilakia koskeneet äänestykset ovat olleet erittäin tasaisia. Kun irlantilaiset äänestivät vuonna 2002 lakiehdotuksesta, joka olisi poistanut itsemurhariskin hyväksyttävistä abortin syistä eli tiukentanut rajoituksia entisestään, laki jäi toteutumatta mutta vain 50,4 prosentin äänimäärällä.

Irlannin nykyinen suhtautuminen aborttiin on Euroopassa todellakin poikkeuksellinen. Jopa Italiassa, jossa sijaitsee katolisen kirkon johtokeskus Vatikaanivaltio, abortit raskauden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana ovat olleet laillisia jo vuodesta 1978 alkaen.

Julkaistu: 25.5.2018