Irina Björklund kertoo, kuinka David Attenborough herätti hänen huolensa luonnosta: ”Se havahdutti, miten koko planeetan luonto on romahtanut yhden ihmiselämän aikana”
50-vuotias
Irina Björklund kertoo, kuinka David Attenborough herätti hänen huolensa luonnosta: ”Se havahdutti, miten koko planeetan luonto on romahtanut yhden ihmiselämän aikana”
Se riittää, että jokainen tekee parhaansa omassa elämässään. Omalla kohdallani se on tarkoittanut kahvimerkin vaihtamista tai reilun kaupan banaanien ostamista. En syötä kanoilleni rehua, jossa on soijaa, Ranskassa asuva näyttelijätär kertoo.
1Kommenttia
Julkaistu 30.1.2023
Apu

Irina Björklund on innoissaan. Hän saapuu Suomeen konserttikiertueelle, joka alkaa 9. helmikuuta Tampereelta. Kiertueella taiteilija juhlii 50-vuotissyntymäpäiväänsä ja esittää omaa teostaan nimeltä Haikuja ihmiskunnalle. Juhlan aihetta antaa myös syksyllä julkaistu samanniminen esikoiskirja.

Parituntinen esitys sisältää Shubie Brothersin musiikkia, laulua, videomateriaalia sekä yllättäviä videoterveisiä. Esityksen teema kietoutuu vahvasti luonnonsuojelun ja rauhan ympärille.

– Toivon, että ihmiset uskaltautuvat liikkeelle. Tämä projekti on ollut suuri haaveeni. Kun se konkretisoituu, tunnen onnistumisen tunteita, vaikka projekti on vielä lähtökuopissa, Björklund kertoo.

Huoli luonnosta näkyy Björklundin teoksessa. Esikoiskirja on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista, samoin vinyylilevy. Kirjan, levyn ja aikaisemmin järjestetyn julkaisukonsertin tuotot Björklund lahjoittaa One Tree Planted -järjestölle. Se käyttää varat puiden istuttamiseen. Osa tuloista ohjataan Luonnonperintösäätiölle suomalaisen metsän suojeluun. Huoli luonnon tilasta heräsi, kun Björklund luki David Attenboroughin kirjan Yksi elämä, yksi planeetta.

– Se havahdutti siihen, miten koko planeetan villi luonto on romahtanut vain yhden ihmiselämän aikana.

Ranskassa perheensä kanssa elävä Björklund pyrkii noudattamaan luontoa säästäviä rutiineja arjessaan. Hän myöntää, että lentäminen Suomeen töiden takia koettelee joskus omaatuntoa.

– Se, että jokainen tekee parhaansa omassa elämässään, riittää. Omalla kohdallani se on tarkoittanut kahvimerkin vaihtamista tai reilun kaupan banaanien ostamista. En syötä kanoilleni rehua, jossa on soijaa. Olen ruvennut tarkkailemaan kaikkea tekemääni, mutta en syyllistäen. Ostan lihaa ehkä kerran viikossa tai kuukaudessa.

Björklundin ura sai vauhdikkaan alun, kun vuonna 1999 valmistui elokuva nimeltä Rukajärven tie.

– Se oli ensimmäinen työ, jossa tunsin, että minuun luotettiin. Elettiin aikaa, jolloin suomalaisella leffalla ei mennyt kovin hyvin. Ajattelin, etten saa mokata hienoa käsikirjoitusta ja tärkeää tuotantoa.

Björklund odottaa lähiaikoina tietoa Rauhantekijä-sarjan toisen kauden tuotannon vahvistumisesta.

Onneksi olkoon!

  • Syntynyt: 7.2.1973

  • Ura: Rukajärven tie (1999), Ikitie (2017), Rauhantekijä (2020), Haikuja ihmiskunnalle -multimediateos (2022).

  • Perhe: aviomies Peter Franzén ja 15-vuotias poika.

1 kommentti