Apu

Intian ja Kiinan konflikti – Professori varoittaa jännitteen kasvaneen: "Osapuolten pitäisi hillitä kansalaistensa nationalismia" – Maailman lehdet

Intian ja Kiinan konflikti – Professori varoittaa jännitteen kasvaneen: "Osapuolten pitäisi hillitä kansalaistensa nationalismia" – Maailman lehdet
Maailman lehdet: Navajo-alkuperäiskansalla ja energiayhtiöillä erikoinen hiilidiili. Teoria D-vitamiinin ja koronan yhteys sittenkin huuhaata. Eristys ei edellytä poikkeustilaa vaan on monessa maailmankolkassa arkea.
Julkaistu: 22.7.2020
India Today -lehteen (20.7.) vieraskolumnin kirjoittanut professori Zhiqun Zhu Bucknellin yliopistosta Yhdysvaltain Pennsylvaniasta muistuttaa, että Intian ja Kiinan ei pidä ajautua vihamielisyyden kierteeseen, vaikka jännitteet maiden välillä ovatkin kasvaneet kesäkuisen rajakiistan jälkeen Galwan-laaksossa.
Korkealla vuoristossa käydyssä kahakassa kuoli kaksikymmentä intialaista sotilasta. Kiinalaisten uhrien lukumäärää ei tiedetä.
Mielenosoittajat polttivat Kiinan presidentin Xi Jinping kuvan Intian Dharamsalassa.
Molemmat maat ovat jatkuvasti kasvattaneet asemiaan raja-alueilla ja rakentaneet muun muassa uusia teitä omalle puolelleen rajaa. Rajakiistat eivät lakkaa, elleivät maat pyri tulitaukoon ja keskusteluyhteyteen.
– Molempien osapuolten pitäisi vähentää jännitteitä, hillitä kansalaistensa nationalismia ja miettiä, miten tilanteesta päästään eteenpäin, Zhu kirjoittaa.
– Molempien suurvaltioiden poliittisena ykkösasiana pitäisi olla kotimaisen talouden kasvu ja köyhyyden vähentäminen.

Keinot käyttöön

Yhdysvaltain Arizonassa, Utahissa ja New Mexicossa asuvat navajo-alkuperäiskansan 175 000 jäsentä ovat löytäneet ensi kuulemalta erikoisen ratkaisun ympäristöystävällisten energian tuottamiseksi: hiilivoiman lisäostamiset.
Forbes (21.6.) kertoo, että navajot ovat varautuneet fossiilisten polttoaineiden käytön vääjäämättömään loppumiseen ostamalla omakseen vanhat hiilikaivoksensa niiden kansainvälisiltä omistajilta.
Saadut varat sijoitetaan sitten uusiin, puhtaan energian tuotantolaitoksiin. Siten on tarkoitus myös pitää heimon jäsenet kiinni leivän syrjässä.

D-vitamiinin vaikutus koronaan huuhaata

The Week (10.7.) kertoo Britannian kansallisen terveysviranomaisen NICE:n tutkimuksesta, jonka mukaan D-vitamiinin hyödystä Covid 19 -viruksen estämiseen ei ole löydetty todisteita.
Harhaluulon sanotaan lähteneen liikkelle, kun suhteettoman suuri määrä mustaihoisia ja aasialaisia kuoli koronavirukseen.
Tummassa ihossa on luontaisesti enemmän melaniinia eli väripigmenttiä, joka estää D-vitamiinin imeytymistä auringosta. Siitä syntyi väärä johtopäätös, jonka mukaan D-vitamiinin puutoksella olisi yhteys koronakuolemiin.

Eristäytyminen ei ole kaikille poikkeustila vaan arkea

Poikkeustila on järkyttänyt suurkaupunkeja, mutta maailman syrjäisimmissä kolkissa eristäytyminen on arkipäivää, Newsweek International (17.7.) muistuttaa.
Norjan Huippuvuorilla asuu vain kourallinen ihmisiä – ja tuhansia jääkarhuja. Sen vuoksi asukkaiden on kannettava kivääriä, kun he poistuvat taajamasta.
Yhdysvaltain Arizonassa sijaitsevan havasupi-intiaaniheimon kotilaaksossa Grand Canyonissa on kuvauksellisia vesiputouksia ja turkoosia vettä, mutta vuodesta 1 300 kylään on päässyt jalan tai kuormaeläinten avulla. Nykyään kylään pääsee myös helikopterilla.
Kommentoi »