Internet ei korvaa vastaanottokäyntiä
Terveys ja hyvinvointi
Internet ei korvaa vastaanottokäyntiä
Perinteinen lääkärin vastaanotto pitää pintansa internetin tietotulvasta ja tiedonhaun helppoudesta huolimatta.
Julkaistu 6.10.2016
Apu

Monet hakevat internetistä vahvistusta omalle mielipiteelleen. Usein internetistä saatu tieto vahvistaa jo aiemmin tehtyä päätöstä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Tämä selviää Duodecim-lehdestä, jossa on tarkasteltu internetin roolia lääkärin korvaajana ja lääketieteellisen tiedon tuottajana. Erityisesti lapsiperheet pitävät internetistä löytyvää tietoa epävarmana. Edes koulutetun lääkärin kanssa asioimista verkossa ei pidetä yhtä luotettavana kuin henkilökohtaista vastaanottokäyntiä, johon kuuluu potilaan tutkiminen.

Tutkimusten mukaan internetin rooli on täydentää lääkärin antamaa tietoa, ei korvata sitä.

Lääkärin syvää osaamista ei voita mikään. Teknologisten uutuuksien, kuten itsemittauslaitteiden ja terveyteen liittyvien mobiilisovellusten, yleistyessä myös potilaan terveydentilasta saatava tieto lisääntyy.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve ei usko teknologian syrjäyttävän lääkäreitä, vaan tulevan yhdeksi hoitotyökaluksi muun toiminnan oheen. Vain lääkärillä on taitoa suhteuttaa oireet ja lääketieteellinen taustatieto toisiinsa.

Uusi teknologia ei ole kaikille tuttua eivätkä kaikki siitä innostukaan. Monille sen käyttäminen voi olla jopa mahdotonta esimerkiksi heikentyneen näkökyvyn vuoksi.

Pälveen mukaan inhimillinen kohtaaminen lääkärin vastaanotolla onkin seikka, jota ei koskaan voida korvata teknologialla.

Teksti: Noora Takamäki

Lähteet: Lääkärilehti.fi, Duodecim 2016;132:1519

Kommentoi »