Tuulilasi

Intelille iso sopimus autonomisesta teknologiasta - ostaja ei tiedossa


Intelin israelilainen autonomisen ajamisen yksikkö Mobileye on tehnyt sopimuksen 8 miljoonan auton autonomisten ominaisuuksien teknologian tuotannosta. Vielä ei tiedetä, mikä autonvalmistaja on sopimuksen tehnyt.
Kuvat All Over Press

Mobileyelle sopimus on yksi sen historian suurimmista. Samalla se on osoitus siitä, kuinka paljon autonvalmistajat ovat valmiita satsaamaan autonomiseen teknologiaan viimeaikaisista takaiskuista huolimatta. Nyt puhutaan esimerkiksi autonomisesta hätäjarrutusjärjestelmästä sekä kaistanpitoavustimesta moottoriteillä, täysautonominen auto on vielä kaukainen tulevaisuuden visio.

Intelin EyeQ5-siru on kehitetty täysautonimisille ominaisuuksille, mutta se tulee tämän sopimuksen mukaan käyttöön 2021 edellä mainituin ominaisuuksin, vahvistaa yhtiön varajohtaja Erez Dagan.

Intelin ehkä pahin kilpailija autonomisilla markkinoilla on Nvidia.

Intel osti Mobileyen viime vuonna 15,3 miljardilla dollarilla. Sen mukaan maailman teillä on jo noin 27 miljoonaa 25 eri valmistajan autoa, joissa on jonkinlaista autonomista avustintekniikaa. Mobileyen markkinaosuus niistä on noin 70 %.

”Vuoden 2019 loppuun mennessä odotamme, että yli 100 000 kolmannen tason autonomisessa autossa on Mobileyen teknologia”, sanoo yhtiön pääjohtaja Amnon Shashua.

 Kolmostason autonomia vaatii edelleen kuljettajalta tarkkaavaisuutta; kun tietokone varoittaa kuljettajaa ohjien ottamisesta, siihen on aikaa 10 sekuntia.

Mobileye tekee tällä hetkellä yhteistyötä jo mm. GM:n, Nissanin, Audin, BMW:n, Hondan ja Fiat Chryslerin kanssa nimenomaan kolmannen tason autonomisen teknologian käyttöönotosta ensi vuonna.

Julkaistu: 17.5.2018