Influenssarokotukseen ehtii vielä
Terveys ja hyvinvointi
Influenssarokotukseen ehtii vielä
Viimeistään nyt on syytä varata aika influenssarokotukseen. Marras-joulukuussa rokotuksen ottaneet ehtivät vielä muodostaa suojan ennen pahinta influenssakautta
Julkaistu 24.11.2016
Apu

Rokote kannattaa ehdottomasti ottaa ennen influenssaepidemian alkua. Rokotteen voi ottaa myös sen aikana eli vuodenvaihteen jälkeen, mutta tällöin kannattaa pitää mielessä se, että suojan kehittyminen vie pari viikkoa.

Moni puntaroi influenssarokotteen hyötyjä ja haittoja. Sataprosenttista suojaa rokote ei takaa, mutta influenssan iskiessä se usein lieventää taudin vakavuutta, nopeuttaa toipumista ja ehkäisee jälkitauteja, kuten korva- ja keuhkoputkentulehduksia sekä keuhkokuumeita. Rokotteen ottaminen hillitsee tautien levittämistä, sillä terve ei luonnollisesti tartuta muita.

Nyt käytettävä rokote ja pikkulapsille annettava nenäsumute ovat tutkimusten mukaan turvallisia. Pistettävä rokote voi aiheuttaa muutaman päivän kestävää päänsärkyä, lämpöilyä tai nivelkipuja, nenäsumute nuhaa ja nenän tukkoisuutta. Pelkoa Pandemrix-rokotteeseen yhdistetyistä narkolepsiatapauksista ei ole, sillä nyt käytettävä Influvac ei sisällä samanlaista antigeeniseosta tai tehosteainetta. Influvac suojaa myös sikainfluenssalta.

Influenssarokote on ilmainen riskiryhmille, joihin kuuluvat varusmiehet, raskaana olevat, 6–35 kuukauden ikäiset lapset, 65 vuotta täyttäneet, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat, riskiryhmien lähipiiri sekä terveydenhuollon henkilöstö. Muille rokotteella on hintaa noin 11 euroa.

Teksti: Noora Takamäki

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

1 kommentti