Apu

Influenssan hoitoon uusi, tehokas lääke? Tuoreessa tutkimuksessa huomattavia tuloksia

Influenssan hoitoon uusi, tehokas lääke? Tuoreessa tutkimuksessa huomattavia tuloksia
Influenssarokotukset jakavat mielipiteitä. Ennaltaehkäisyn rinnalle on nousemassa uusi lääke, joka lyhentää selvästi oireiden kestoa ja vähentää viruskuormaa.
Julkaistu: 13.9.2018

Uusi influenssalääke voi vähentää oireilua noin vuorokaudella. New England Journal of Medicinessä julkaistut tulokset osoittivat myös, että lääke näyttäisi vähentävän viruskuormaa.

Tutkimuksissa lääkkeen tuloksilla oli selvä ero lumevalmisteeseen. Baloksaviirimarboksiili-lääkettä saaneiden oireilu kesti keskimäärin 54 tuntia. Lumeryhmäläiset sairastivat keskimäärin 80 tuntia. Lisäksi uusi lääke pienensi viruskuormaa eli virusmäärää lumelääkettä ja toista influenssalääkettä oseltamiviiriä paremmin. Viruskannat ovat alkaneet kehittää vastustuskykyä oseltamiviiriä vastaan, ja lääkkeen hyötyä influenssan hoidossa on alettu kyseenalaistaa. Uudelle lääkkeelle onkin siis tilausta.

Runsaan tuhannen potilaan tutkimus oli lumekontrolloitu ja satunnaistettu. Valtaosa potilaista sairasti A(H3N2)-viruksen aiheuttamaa influenssaa.

Luvassa on vielä lisätutkimuksia, mutta lääke vaikuttaa lupaavalta.

Influenssarokotukset jakavat kansaa

Apu kirjoitti vastikään uuden tartuntalain myötä esimerkiksi monille hoitajille pakolliseksi muuttuneesta influenssarokotuksesta.

Yksi influenssarokotukseen liitetty ongelma on sen tehottomuus. THL:n mukaan rokotettu ihminen voi paitsi yhä saada influenssan, myös tartuttaa tautia eteenpäin. Mahdollisesta lääkkeestä voisikin olla hyötyä paitsi rokottamattomille, myös rokotetuille.

Kommentoi »