Indiana Eskola Indonesiassa: rikkipieruja ja kuumatka
Autot ja liikenne
Indiana Eskola Indonesiassa: rikkipieruja ja kuumatka
Aktiivinen Bromo-tulivuori on varmasti yksi Jaavan kuvatuimpia kohteita – enkä ihmettele miksi. Kun vuorille kapuaa yön pimeydessä, aamun sarastaessa huomaa tulleensa keskelle kuumaisemaa.
17.5.2015
 |
Tuulilasi

Kyllä taas kannatti herätä. Ja kuten Borobudurin buddhalaispyhätössä, myöskään tällä kertaa en saanut ihastella auringonnousua yksin. Vuorenrinteet kuhisivat turisteja, joista valtaosa oli paikallisia. Turisteja kuskaa mahtava laivasto Toyota Land Cruisereita eri vuosikymmeniltä. Minäkin vaihdoin Datsunin hetkeksi nelivetoon. Jeeppi ja sen kuski kustansivat neljäksi tunniksi 20 euroa.

Aamu otettiin vastaan näköalapaikalla. Kun aurinko oli maalannut maiseman hitaasti purppurasta oranssiksi ja lopulta keltaruskeaksi, siirryimme kuskini kanssa alas hiekan ja tuhkan peittämään tomuiseen laaksoon, jossa oli parkissa useampi sata Land Cruiseria. Niitä on täällä yhteensä peräti 800 kappaletta. Meidän auto oli vuosimallia 1981. Kestää siis röykytystä isältä pojalle.

Kuski jäi parkkiin odottelemaan, kun minä kipusin viimeiset sadat metrit tomuista polkua 2 329 metrin korkeudessa sijaitsevalla kraaterille. Tällaista on varmaan ollut joskus pyhiinvaelluksilla. Tuhannet ihmiset kävelevät tomuista polkua peräkanaa. Ja jos joku ei jaksa kävellä kraaterille, ylös pääsee myös hevoskyydillä. Tai melkein ylös – viimeiset portaat on käveltävä itse aina.

Ja ylhäällä odotti antikliimaksi. Kraateri on kraateri. Ja hyi sitä löyhkää. Bromo on purkautunut viimeksi vuonna 2011. Kaikki viimeiset purkaukset ovat olleet melko maltillisia. Mutta pinnan alla kuplii koko ajan.

Tämän jälkeen kipusin takaisin alas, ja minulla oli aikaa nauttia vielä kuppi kahvia ja paistettu banaani paikallisen heimon pitämässä kahvilateltassa. Ja tuttun tapaan jouduin nöyrtymään tutun pyynnön edessä: “Mister, photo?” Indiana Eskola on taas tallennettu paikallisten ottamien turistikuvien sekaan. Sitä kelpaa naapureille näytellä…

Kommentoi »