Apu

Imelda Marcos ikävöi yltäkylläisyyttä, eikä näe siinä mitään vikaa

Imelda Marcos ikävöi yltäkylläisyyttä, eikä näe siinä mitään vikaa
Imelda Marcos tottui järjettömään yltäkylläisyyteen. Sama kuvio toistuu muiden valtiaiden perheissä.

Ensimmäinen ajatus on, että onko Imelda Marcos yhä hengissä. Kyllä on, vuonna 1929 syntynyt Filippiinien entisen diktaattorin Ferdinand Marcosin leski yrittää vielä vanhoilla päivillään tarrautua valtaan.

Imelda Marcos muistetaan tuhansista kengistään ja muutenkin pröystäilevästä elämästään. Miehensä tuella hän pääsi korkeisiin virkoihin, kuten kuvernööriksi ja erikoislähettilääksi.

Nyt Imelda Marcosista tehdyssä dokumenttielokuvassa The Kingmaker kerrotaan, miten vanha rouva edistää poikansa Bongbong Marcosin vaalikampanjaa. Bongbong on yksi Marcosien neljästä lapsesta. Äitiä ja poikaa eivät elokuvan mukaan haittaa sellaiset pikkuseikat kuin laki, totuus tai virallinen äänestystulos. Imelda Marcosin menneisyyttä ihannoivat puheet voivat olla jopa vaarallinen signaali vallankaappaushaaveista.

Imelda Marcos ei ole ainoa diktaattorin läheinen, joka käyttää häikäilemättömästi asemaansa hyväksi ja on miehensä tavoin piittaamaton köyhän kansan kärsimyksistä. Yksi esimerkki on Romanian entisen presidentin Nicolae Ceaușescun puoliso Elena Ceaușescu. Pariskunta kohtasi loppunsa teloituskomppanian edessä vuonna 1989, kun kansa nousi heitä vastaan.

Muistamme myös Nelson Mandelan entisen puolison Winnie Mandelan. Hän oli nuoruudessaan merkittävä rotusortohallituksen vastustaja Etelä-Afrikassa, mutta vuonna 2003 hänet tuomittiin vankeuteen varkauksista ja petoksista.

Tuorein tapaus on Angolan entisen presidentin José Eduardo dos Santosin tytär Isabel dos Santos. Talouslehti Forbes on arvioinut Afrikan rikkaimmaksi naiseksi kutsutun Isabel dos Santosin omaisuuden arvoksi yli kaksi miljardia dollaria eli 1,8 miljardia euroa. Seitsemän kuukautta Dos Santosin toimia tutkineet kymmenet journalistit ovat BBC:n mukaan todenneet, että Dos Santos on yksi Angolan laajalle levinneen korruption päähyötyjistä.

Omena ei putoa kauas puusta. Kaiken järjen ylittävään yltäkylläisyyteen tottuneet diktaattorien lapset, puolisot ja entiset puolisot eivät halua luovuttaa, vaan Imelda Marcosin tavoin he tarrautuvat valtaan ja rikkauksiin.

The Kingmaker 1.2. asti DocPoint-festivaalilla ja kevään aikana Ylellä.

Julkaistu: 27.1.2020
Kommentoi »