Ilveksen jäljillä
Puheenaiheet
Ilveksen jäljillä
Marja Aarnipuro: "Ilves on edustava päämies Virolle, modernin valtion mallimaalle. Viro on internetin hyödyntämisen edelläkävijä. Siellä on osattu rakentaa toimivat sähköiset kansalaispalvelut, joita kaikki käyttävät. Sähköinen tunnistautuminen on pakollista. Neljännes kansasta äänestääkin netissä."
Julkaistu 3.12.2013
Apu

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves viettää monta tuntia päivässä internetissä. Tämä entinen toimittaja sanoo, että hänen mielestään presidentin tehtävä on kertoa ja keskustella kansalaisia koskettavista asioista. Siksi hän viestittelee Twitterissä ahkerasti 20 000  seuraajalleen.

Ilves on edustava päämies Virolle, modernin valtion mallimaalle. Viro on internetin hyödyntämisen edelläkävijä. Siellä on osattu rakentaa toimivat sähköiset kansalaispalvelut, joita kaikki käyttävät. Sähköinen tunnistautuminen on pakollista. Neljännes kansasta äänestääkin netissä.

Viron koululaiset hyödyntävät uusinta teknologiaa. Lapset oppivat koodaamaan ja ohjelmoimaan jo alaluokilla.

Suomikin oli tietoyhteiskunnan etujoukoissa – vuosikymmen sitten. Meille luotiin sähköinen tunnistautuminen, mutta sitä ei otettu kunnolla käyttöön. Sittemmin maahamme on onnistuttu luomaan yhteen sopimattomien järjestelmien vyyhti, joka lähinnä lisää byrokratiaa. No, vero.fi toimii hyvin ja kela.fi ihan kohtuullisesti.

Olemme olleet liian hitaita, mutta onneksi Suomen hallitus lähtee nyt rakentamaan palveluväyää Viron mallin mukaan. Vielä on kuitenkin pitkä matka presidentti Ilveksen visioon, jonka mukaan sähköinen yhteiskunta on elämäntapa.

Kommentoi »