
Ilokaasuhoito auttaa hammashoitopelkoisia sekä niitä, joilla on herkkä oksennusrefleksi, tai jos odotettavissa on hoitostressiä hankalista, laajoista hoitotoimenpiteistä.
– Meillä Suomessa hammaslääkärit käyttävät ilokaasua melko vähän, mutta esimerkiksi Tanskassa ja Yhdysvalloissa se on hyvin yleistä, HLL Pasi Karvonen Rovaniemen Attendo Viisaudenhampaasta kertoo.
Karvonen on käyttänyt menetelmää liki 20 vuotta. Hän hankki perusopintojensa jälkeen valmiuden käyttää ilokaasua työssään.
– Ilokaasusta ei ole mainittavia haittavaikutuksia. Sen käyttö pitkittää hoitokäyntiä 15–20 minuutilla. Usein jo toisen käyntikerran jälkeen monet kokevat pärjäävänsä ilman ilokaasuhoitoa.
Karvonen antaa potilaalle ensin parin minuutin hapetuksen. Kun nenähengitys sujuu rauhallisesti, hän etsii potilaalle 10 prosentin ilokaasulisäyksillä sopivan annoksen, jotta hoitotoimenpiteet voidaan aloittaa.
Suurimmalla osalla potilaista 30–40 prosentin ilokaasupitoisuus on riittävä. Ilokaasu antaa samantapaisen rentouden kuin pari kolme lasillisista hyvää viiniä – jos siitä pitää.
Keski-ikäiset miehet pelkäävät eniten hammaslääkärin hoitoa, ja ilokaasu voi auttaa heitä hoidattamaan hampaitaan. Ilokaasun käyttö lisää hoitokustannuksia noin 100 eurolla.
Teksti: Riitta Heimonen
Kuva: iStock