Apu

Ilmastonmuutos kuriin rakentamalla? – Puusta rakennetut kaupungit olisivat tehokkaita hiilipäästöjen nieluja

Ilmastonmuutos kuriin rakentamalla? – Puusta rakennetut kaupungit olisivat tehokkaita hiilipäästöjen nieluja
Aikalava-paviljonki (kuvassa) rakennettiin satavuotiaan Suomen juhlallisuuksiin. Paviljonki on ollut muun muassa Porissa SuomiAreena-tapahtumassa ja Helsingissä Flow-festivaaleilla.
Julkaistu: 18.11.2020

Rakennettu ympäristö kuluttaa puolet maailman raaka-aineista ja tuottaa kolmasosan maailman kasvihuonepäästöistä. Lentämisen osuus kasvihuonepäästöistä on 2,4 prosenttia.

Euroopassa rakennetaan uusia asuntoja noin 190 miljoonaa neliömetriä vuodessa. Ympäristökuormaa voisi pienentää paljon lisäämällä puurakentamista, osoittaa Aalto-yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen tutkimus. Tutkijat selvittivät, kuinka paljon uudet puurakennukset voisivat varastoida hiiltä Euroopassa seuraavan 20 vuoden aikana.

Jos Euroopan uusista asuinrakennuksista 80 prosenttia tehtäisiin puusta ja puuta käytettäisiin talon rakenteissa, verhouksessa, pinnoissa ja kalusteissa, rakennukset varastoisivat 55 megatonnia hiilidioksidia vuodessa. Määrä vastaa lähes puolta Euroopan sementtiteollisuuden vuosipäästöistä. Tutkimus on julkaistu Environmental Research Letters -tiedelehdessä.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun puurakentamisen hiilivarastointipotentiaalia on arvioitu koko Euroopan tasolla, useilla eri skenaarioilla, kertoo Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Ali Amiri.

Maailman korkein puutalo on Norjassa sijaitseva 18-kerroksinen Mjostornet.

30 tonnia hiilidioksidia per puutalo

Puu sitoo kasvaessaan itseensä ilman hiilidioksidia, joka siirtyy metsästä puurakennukseen vuosikymmenten, jopa vuosisatojen ajaksi.

Keskimääräisen suomalaisen puuomakotitalon puurakenteissa on tallessa noin 30 tonnia hiilidioksidia. Se vastaa keskivertoautoilijan yli kymmenen vuoden hiilidioksidipäästöjä. Suomen pientaloista noin 90 prosenttia rakennetaan puusta. Kerrostaloissa puun osuus on viisi prosenttia.

– Erillis- ja kerrostalojen materiaaliksi kannattaisi valita puu aina kuin mahdollista – näin 80 prosentin osuuskin on saavutettavissa, Amiri sanoo.

Maailman korkein puutalo on 18-kerroksinen, 85 metriä korkea Mjostårnet Norjassa. Tokioon ja Lontooseen on suunnitteilla 300 metrin korkuisia puusta rakennettavia pilvenpiirtäjiä.

Mjostornet, 85 metriä ja 18 kerrosta.
1 kommentti