Apu

Ilmasto muuttuu – majavat siirtyvät tundralle

Ilmasto muuttuu – majavat siirtyvät tundralle
Ilmaston lämpeneminen vie jyrsijöitä odottamattomille alueille.
Kuvat All Over Press AOP

Lämpenevä ilmasto tuo uutta asujaimistoa arktisen alueen ennen puuttomille tundraseuduille. Joka kesä alueella havaitaan lajeja, joita siellä ei ole aiemmin nähty, hirvistä sudenkorentoihin ja kilpikonniin.

Yksi tulokkaista on kanadanmajava, joka on alkanut siirtyä arktiselle alueelle puumaisten pensaiden levittäytyessä tundralle.

Tiedemiehet Alaskan yliopistossa ja Yhdysvaltain geologisessa tutkimuslaitoksessa ovat satelliittikuvien avulla dokumentoineet 56 majavarakennelmaa, joita Luoteis-Alaskan arktisille joille ja puroille on ilmaantunut sitten vuoden 1999.

Majavalammet edesauttavat roudan sulamista, josta vapautuva metaani ja hiilidioksidi lisäävät osaltaan ilmaston lämpenemistä.

Arktista nikkarointia

Tarkkaan ei tiedetä, ajaako majavia lämpenevään pohjoiseen liikapyynti tai joku muu syy, mutta se tiedetään, että majavalammet aiheuttavat monenlaisia muutoksia alueen ekosysteemissä.

Patojen luomat lammet voivat olla ”lämpökeitaita”, jotka houkuttavat pohjoisia kaloja, mutta voivat myös haitata vaikkapa siikaa, joka on tärkeä osa arktista ruokavaliota.

Arktisen alueen kansoille majavatulokkaat ovat huolenaihe. Joet ja virrat ovat kuljetusreittejä sekä talvella että kesällä, joten majavien rakennelmat ovat potentiaalinen ongelma.

Terveysviranomaisia taas huolettavat majavakuumeena tunnetun suolistoinfektion leviäminen ja muut eläinten levittämät taudit, jotka voivat tehdä vesistä juomakelvottomia.

Majavia on tavattu muillakin tundra-alueilla, kuten Kanadassa Yukonin territorion pohjoisimmassa kärjessä.

Myös monet muut pohjoiset eläimet, kuten hirvi ja lumikenkäjänis, ovat uusien pensaiden myötä siirtyneet arktiselle alueelle, jossa niiden laiduntaminen, liikkuminen ja pesiminen voivat vahvasti muuttaa elinympäristöä pitkällä aikavälillä.

Julkaistu: 17.7.2018
Kommentoi »