Apu

Illan leffavinkki: Toivon tuolla puolen


Harva suomalainen elokuva on saanut yhtä suurta kansainvälistä tunnustusta kuin Aki Kaurismäen tuorein ohjaustyö Toivon tuolla puolen. Berliinin elokuvajuhlilla se palkittiin parhaasta ohjauksesta. Kansainvälinen elokuvakriitikkojen järjestö äänesti sen vuoden 2017 parhaaksi elokuvaksi.

Toivon tuolla puolen kertoo rinnan kahta tarinaa, jotka risteytyvät vähän ennen puoliväliä. Vakavammassa syyrialainen Khaled (Sherwan Haji) saapuu Helsinkiin rahtilaivaan piiloutuneena ja anoo turvapaikkaa, mutta saa viranomaisilta kylmää kyytiä. Kepeämmässä eronnut kauppamatkustaja Wikström (Sakari Kuosmanen) perustaa ravintolan.

Khaledista kertovat jaksot hahmottavat osuvasti pimeään ja pohjoiseen maahan saapuvan pakolaisen tunnot toivosta hämmennykseen ja epätoivoon. Wikströmin edesottamuksista kertovat osuudet ovat hupsuine käänteineen ja vitsikkäine sutkauksineen kuin toisesta elokuvasta.

Tyyliltään rikkonaisen elokuvan kantava voima on Hajin vähäeleinen, mutta sielukas roolityö. Jo hänen surumielisen päättäväisessä katseessaan on jotain aseistariisuvaa.

Elokuvan pikkurooleissa nähdään muiden muassa Kati Outinen, Ilkka Koivula, Elina Knihtilä, Tommi Korpela ja Jörn Donner. (2017/96 min) ***

Toivon tuolla puolen. Sunnuntai klo 21.05 TV1 & maanantai klo 22.25 TV1.

Julkaistu: 1.4.2018