Illan leffavinkki: Tiikerikissa – ”vallankumoukset tulevat ja menevät, mutta yläluokka pysyy”
Kulttuuri
Illan leffavinkki: Tiikerikissa – ”vallankumoukset tulevat ja menevät, mutta yläluokka pysyy”
Tiikerikissa. Lauantai klo 21.00 Yle Teema & Fem
Julkaistu 10.2.2018
Apu

Menneen maailman loistoa tarjoaa Luchino Viscontin ohjaama Tiikerikissa. Italian yhdistymistaistelun aikaiseen 1860-luvun Sisiliaan sijoittuva eepos kertoo aatelisperheen vaiheista kansallisen sekasorron keskellä.

Tomasi di Lampedusan romaaniin pohjautuvan elokuvan pääosassa amerikkalainen Burt Lancaster esittää ylvästä Salinan ruhtinasta. Sirkustaiteilijana aloittanut näyttelijä varmisti tällä roolilla paikkansa valkokankaan aatelisten joukossa. Nuorina rakastavaisina nähdään ranskalainen Alain Delon ja tunisialais-sisilialainen Claudia Cardinale. Monikansallisen tuotannon varjopuolena keskeisten näyttelijöiden roolit on jälkiäänitetty italiaksi.

Viscontin visuaalisesti uhkea eepos etenee verkkaisen arvokkaasti. Pääpaino ei ole tarinassa, vaan aateliston aineellisesti yltäkylläisen elämäntavan kuvauksessa. Tämä käy selväksi viimeistään lopun 45-minuuttisessa tanssiaisjaksossa.

Elokuvan pessimistinen sanoma ei ole menettänyt kaikupohjaansa. Vallankumoukset tulevat ja menevät, mutta yläluokka pysyy. Mitkään yhteiskunnan mullistukset eivät poista ihmisten jakautumista rikkaisiin ja köyhiin, etuoikeutettuihin ja osattomiin.

(Il Gattopardo, 1963/185 min) ***

Teksti: Tarmo Poussu

Kommentoi »