Apu

Leffavinkki: Pieni pyhiinvaellusLeffavinkki: Pieni pyhiinvaellus

Pieni pyhiinvaellus. Sunnuntai. klo 10.00 TV1 ja maanantai klo 11.05 TV1.
Teksti Tarmo Poussu

Ensi perjantaina saa ensi-iltansa Suomen sisällissodan päiviin sijoittuva draamakomedia Suomen hauskin mies. Kuin johdannoksi sille nähdään televisiossa sen ohjanneen Heikki Kujanpään toistaiseksi paras elokuva.

Veli-Pekka Hännisen kirjoittama Pieni pyhiinvaellus sijoittuu pieneen körttiläiskylään 1950-luvun Etelä-Pohjanmaalla. Sen päähenkilö on nuori Ritva (Saana Hyvärinen), joka synnyttää salaa lapsen ja häpeän pelossa hylkää sen. Syyllisyytensä ajamana hän viimein tunnustaa tekonsa kylän kuolemaa tekevälle pastorille (Esko Nikkari).

Hänninen ja Kujanpää ovat rakentaneet yksinkertaisista aineksista syvästi puhuttelevan elokuvan, joka pureutuu harvinaisen luontevasti elämän peruskysymyksiin. Maisemasta, aikakaudesta ja ihmisistä on tarttunut kuviin vain olennainen.

Saana Hyvärinen ja etenkin Esko Nikkari tekevät vaativissa pääosissa hienoa työtä. Maria Järvenhelmi, Panu Vauhkonen ja Matti Onnismaa tukevat elokuvan hillittyä yleisilmettä saumattomasti.

Pienen elokuvahelmen ainoa särö on kokonaisuuteen vähän huonosti istuva prologi ja epilogi. Niilläkin on silti tarinassa tehtävänsä.

(2000/60 min) ****

Julkaistu: 11.3.2018