Illan leffavinkki: Eraserhead – elon ahdistava kierto
Kulttuuri
Illan leffavinkki: Eraserhead – elon ahdistava kierto
Yle Teeman elokuvafestivaalin tähti on amerikkalaisohjaaja David Lynch. Kanavalla nähdään neljä Lynchin ohjaustyötä sekä hänestä kertova dokumentti.
Julkaistu 21.3.2018
Apu

Twin Peaks -sarjan luojanakin tunnettu Lynch on aikamme omaleimaisimpia ja omalaatuisimpia elokuvantekijöitä. Hänen (painajais)unenomaiset elokuvansa vaikuttavat hypnoottisesti, mutta pakenevat tiukkoja määritelmiä ja tulkintoja.

Lynchin tuotannon oudoimpia helmiä on hänen legendaarinen esikoiselokuvansa Eraserhead. Mustavalkoinen leffa kertoo pienessä asunnossa keskellä teollista jätemaata asuvasta Henrystä (Jack Nance), jonka tyttöystävä synnyttää niljakkaan, sammakonpoikasta tai siittiösolua muistuttavan ”lapsen” ja jättää hänet sitten yksin hoitamaan sitä.

Kauhuelokuvan ja surrealistisen komedian välimailla liikkuvan Eraserheadin hämmentynyt päähenkilö on kuin urbaaniin painajaiseen eksynyt Stan Laurel, joka yrittää turhaan pyristellä itsensä irti elämän kiertokuluksi kutsutusta pakkopaidasta. Elokuvan mystinen johdanto viitannee hedelmöitykseen ja loppukuvat kuolemaan.

Eraserhead on elokuva, jota on vaikea selittää, mutta vielä vaikeampi pyyhkiä mielestään.

Eraserhead. Keskiviikko klo 21.30. Yle Teema & Fem. (1977/86 min) *****

Kommentoi »