Apu Terveys

Ilkka Vainio on kiitollinen rakkaudesta: ”Lapset ovat suurimmat hittini – ystävieni ansiosta olen rikkaampi kuin yksikään oligarkki"

Ilkka Vainio on kiitollinen rakkaudesta: ”Lapset ovat suurimmat hittini – ystävieni ansiosta olen rikkaampi kuin yksikään oligarkki"
Ilkka Vainio on rustannut tuhansia biisejä, mutta hänen rakkaimmat hittinsä ovat omat lapset. Viisi vuotta sitten raitistunut musiikintekijä on kiitollinen parisuhteestaan, ystävistään ja suomalaisesta syöpähoidosta.
Julkaistu: 4.9.2022

1. Syöpä ei ole tabu

”Viisi vuotta sitten esiinnyin laulukier­tueella kirkoissa. Yhdessä konsertissa oli mukana Eino Grön, jonka olin aikoinaan nähnyt konttaavan humalassa isäni Juha Vainion kanssa. Eikka näytti minua 20 vuotta nuoremmalta, koska hän oli jättänyt viinan vuosia sitten. Lupasin seurakunnan edessä, että dokaamiseni loppuu. Sen jälkeen en ole juonut tippaakaan alkoholia. Keskityin terveyteeni ja laihdutin 25 kiloa.

Kerran koripallotreeneissä tunsin valtavaa heikotusta. Kävin verikokeissa ja sain pian soiton, että pitää lähteä sairaalaan. Hemoglobiinini oli todella alhainen. Paksusuolestani löytyi miesten kuulan kokoinen kasvain. Se oli syöpä. Ison leikkauksen jälkeen olen kiittänyt verenluovuttajia, sairaanhoitajia ja kirurgia. Kun kerroin sairaudestani mediassa, sain kuulla, että neljä muuta miestä oli hakeutunut heti tutkimuksiin. Syöpä ei saa olla eikä ole enää tabu. Aion tehdä vielä laulun syövästä ja sen hoidosta.

Olen selvinnyt 17-vuotiaana vakavasta auto-­onnettomuudesta ja nyt syövästä. Olen aina uskonut johonkin korkeampaan voimaan. Olisi helvetin tylsää, jos ei uskoisi mihinkään. Olen iloinen uskoja.”

– Ystävissäni on entisiä linnakundeja, ministereitä, johtajia ja kadunmiehiä. Myös veljeni ja sisareni ovat ystäviäni, Ilkka Vainio sanoo.

2. Ystävät ovat rikkautta

”Minulla on paljon hyviä kavereita, mutta myös hyviä ystäviä. Olen rikas, koska en ajattele rikkauden liittyvän maalliseen mammonaan. Ystävieni ansiosta olen rikkaampi kuin yksikään oligarkki. Luottamus ja ymmärrys sekä apu hädän keskellä ovat ystävyyden peruskivet.

Ystävissäni on entisiä linnakundeja, ministereitä, johtajia ja kadunmiehiä. Myös veljeni ja sisareni ovat ystäviäni. Koska elin lapsena taiteilijaperheessä, tutustuin jo silloin moniin legendaarisiin tähtiin. Heistä tuli sittemmin ystäviäni. Kun olin 1990-luvun alussa levy-yhtiön tuotantojohtaja, Kari Tapio otti minuun yhteyttä. Siitä alkoivat yhteistyö ja ystävyys. Teimme yli kaksisataa laulua, ja tuli platinaa ja kultaa, mutta se ei ollut ystävyytemme oleellisin sisältö. Kari oli joskus jopa vähän mustasukkainen muista artistiystävistäni. Kari toivoi, että saan hänen ristinsä, kun hän on mennyt taivaaseen. Kannoin tätä ristiä kaulassani kahdeksan vuotta. Sitten annoin sen hänen pojalleen Janille.”

”Eron jälkeen kuvittelin eläväni loppuelämäni yksin. En ollut mikään yksinäinen pulmunen niinäkään vuosina, mutta sitten Elina tuli elämääni.”

Ilkka Vainio

3. Kiitollinen rakkaudesta

”Suurimmat ja rakkaimmat hittini ovat lapseni, Japanissa asuva tyttäreni Paloma ja parhaillaan Meksikossa avustusjärjestössä työskentelevä poikani Akseli. Kun he olivat lapsia, tein paljon duunia ja juhlin paljon. Tämä johti avioeroon heidän äidistään.

Eron jälkeen kuvittelin eläväni loppuelämäni yksin. En ollut mikään yksinäinen pulmunen niinäkään vuosina, mutta sitten Elina tuli elämääni.

Olin ollut ihastunut Elinaan jo nuorena. Emme kuitenkaan olleet nähneet toisiamme 20 vuoteen, koska hän työskenteli Yhdysvalloissa. Sitten hän tuli kutsustani Nylon Beatin kultalevytilaisuuteen. Olin ostanut hänelle lahjaksi kaulakorun ja jännitin tapaamista etukäteen.

Rakkaustarinamme alkoi siitä, ja olemme olleet yhdessä jo 15 vuotta. Naimisiin menimme vuonna 2009. Kutsun Elinaa mustaksi joutseneksi hänen tummien hiustensa takia. Meillä on Pernajan Koskenkylässä ympäri vuoden asuttava talo, jonka läheisellä luodolla pesii joutsenpari joka vuosi. Näen siinä suurta symboliikkaa.

Meillä on hyvä olla yhdessä. Olen äärettömän ­kiitollinen siitä, että löysimme toisemme. Elina ymmärtää taiteilijaluonteeni laadun eikä häkelly ­pienistä.

– Minulla on rohkeutta esiintyä missä tahansa, kirkoissa, kapakoissa ja kodeissa. On ihan sama, onko yleisössä kymmenen vai tuhat ihmistä. Tärkeintä on antaa ihmisille elämyksiä ja iloa, Ilkka Vainio sanoo.

4. Täytyy antaa elämyksiä

”Pikkupoikana harrastukseni oli runojen kirjoittaminen. Lopulta runoilusta, sanoista, tarinoista ja musiikista tuli elämänurani. Olen sellainen villi poika, ja näin jo lapsena, mitä kansa haluaa. Olen elättänyt itseni lauluilla ja sanoilla ja tehnyt tuhat omaa biisiä ja saman verran tilauslauluja.

Minulla on rohkeutta esiintyä missä tahansa, kirkoissa, kapakoissa ja kodeissa. On ihan sama, onko yleisössä kymmenen vai tuhat ihmistä. Tärkeintä on antaa ihmisille elämyksiä ja iloa. Jatkan kansan viihdyttämistä ainakin 80-vuotiaaksi ja aion olla parhaimmillani sen ikäisenä, kuten Veikko Lavi.

Minulla on kielen taju, intohimo ja palo kirjoittaa. Se on isän perintöä, ja hänen kanssaan työskentely oli paras kouluni. Kyky käyttää sanoja, riimejä ja sointuja tuoreesti on tärkeää työssäni. Ristiriitaista on se, että välillä on pakko tehdä, vaikka yritän pakoilla pakkoa. Jokainen kirjoittaja tietää tämän.

Rentoudun pelaamalla koripalloa kahdesti viikossa, mutta olen aika lailla aloillani television ääressä ja katson urheilua tai elokuvia. Kosken­kylässä rauhoitun meriluonnon äärellä. Teen lautapojan hommia, ja se on henkireikäni. Olen kiitollinen siitä, että saan tehdä työtä hengissä ja terveenä, ystäville ja koko kansalle.”

Ilkka Vainio 

  • Ikä: 61 vuotta. 
  • Ammatti: tuottaja, sanoittaja, artisti.
  • Perhe: vaimo Elina, aikuiset lapset Paloma ja Akseli edellisestä avioliitosta. 
  • Ajankohtaista: tilauskeikat, uudet laulut, konserttikiertue vuoden 2023 alussa.

1 kommentti