Apu

Ilun kautta – Ilkka Heiskanen 60 vuotta: "Nyt hyväksyn myös itsessäni olevan raikulipoikapiirteen"

Ilun kautta – Ilkka Heiskanen 60 vuotta: "Nyt hyväksyn myös itsessäni olevan raikulipoikapiirteen"
Ilkka Heiskanen täyttää tänään 60 vuotta ja sanoo täyttäneensä elämässään myös häpeän kristallimaljan. Hän on silti hyväksynyt myös raikulipojan piirteensä.
Julkaistu: 11.1.2022

Ilkka ”Ilu” Heiskanen muistetaan muun muassa rooleistaan tv-sarjoissa Kotikatu, Taivaan tulet ja Kummeli esittää: Kontio & Parmas, Vares-elokuvista, monologiesityksistään ja viimekesäisestä Dannyn roolista Ylen radioteatterin audiodraamassa Armi Aavikko.

Täytät 11. tammikuuta 60 vuotta. Miten suhtaudut ikääntymiseen?

Muistan, kun olin 1980-luvun puolivälissä vielä nuori kossi ja saanut kiinnityksen Helsingin kaupunginteatteriin.

Siellä oli näitä vanhan liiton näyttelijäjehuja, Kalevi Kahraa ja Olavi Ahosta. He olivat silloin kuusikymppisiä. Katsoin, että jumalauta, nuohan ovat ihan ikä­loppuja, mutta painavat silti menemään.

Nyt kun olen itse samassa iässä, ajattelen, että olen vasta pikkuhiljaa ­alkanut oppia tästä ammatista ja ­elämästä.

Ihan samanlaista mälväämistä ja ­paskanjauhantaa tämä elämä edelleen on. Hiukset ja hampaat ehkä harvenevat, mutta mieli on virkeä ja muutoinkin on hyvässä kunnossa.

Pakko tässä on tyytyväinen olla.

"Naisvaltaisessa perheessä olen oppinut, että asioihin voi suhtautua myös rauhallisesti ja turhia hötkyilemättä."

Perheeseesi kuuluu vaimo ja kuusi tytärtä. Mitä naisten keskellä eläminen on sinulle opettanut?

Paljonkin. Saan kiittää vaimoani ja tyttäriäni monista asioista. He ovat varsin ­avarakatseisia ja suurisydämisiä ihmisiä, ja ovat jaksaneet tätä minunkin touhuani katsella – tosin välillä varmasti ihmetellen.

Naisvaltaisessa perheessä olen oppinut, että asioihin voi suhtautua myös rauhallisesti ja turhia hötkyilemättä. Olen kuitenkin luonnostani aika impulsiivinen kaveri.

Olet kuvaillut itseäsi ­temperamenttiseksi ja ­herkäksi persoonaksi. ­Milloin itkit viimeksi?

Viime viikolla töihin ­lähtiessäni vedin villasukkia jalkaan. Muistin, että ne ­olivat äitini kutomat sukat. Pysähdyin siihen paikkaan ja jäin miettimään hetkeksi äitiäni. Kyllä siinä itku tuli. Mutta ne olivat onnen­kyyneitä. Sellaisia multa ­pääsee helposti.

Ei mun tarvitse katsoa kuin jotakin jonninjoutavaa amerikkalaista laulu­kilpailua, jossa lavalle astelee aran ja ujon oloinen henkilö. Kun se sitten puhkeaa lauluun, multa virtaavat vedet silmistä.

"Ei mun tarvitse katsoa kuin jotakin jonninjoutavaa amerikkalaista laulu­kilpailua, jossa lavalle astelee aran ja ujon oloinen henkilö. Kun se sitten puhkeaa lauluun, multa virtaavat vedet silmistä."

Sinut palkittiin vuonna 2011 Jussi-­patsaalla sivuosasta elokuvasta Hiljaisuus. Mitä menestys sinulle tarkoittaa?

Pystejä on tietysti kiva katsella, mutta ei palkinnoilla ole minulle loppupeleissä sen suurempaa merkitystä. Tärkeämpää on saada arvostusta työkavereilta.

Mulle menestys tarkoittaa ennen ­kaikkea sitä, että joku haluaa tehdä mun kanssani edelleen duunia.

Olet tehnyt urasi aikana lukuisia monologiesityksiä. Mikä niissä viehättää?

Varmaankin se, että monologin esittäminen on niin mahdoton tehtävä. Ajattele nyt: kaksi tuntia yksin lavalla. Sen paineen alle meinaa tukehtua. Se jännitys ja ne pelkotilat ennen illan esitystä ovat aivan käsittämättömiä.

Puoli tuntia ennen keikkaa mietin aina, että miksi olen taas täällä. Miksi rääkkään itseäni tällä tavalla? Mutta kun sen tunnehelvetin yli pääsee, jumalauta se on vapauttava tunne.

Saan onnistuneesta monologiesityksestä enemmän tyydytystä kuin mistään muusta näyttelijänammatissani. En ­vaihtaisi sitä mihinkään.

"Puoli tuntia ennen keikkaa mietin aina, että miksi olen taas täällä. Miksi rääkkään itseäni tällä tavalla? Mutta kun sen tunnehelvetin yli pääsee, jumalauta se on vapauttava tunne."

Olet kertonut kamppailleesi pitkään alkoholiongelman kanssa. Elämä­kerrassasi mainitset, että ”häpeälaarisi on täynnä”. Mitä sillä tarkoitat?

Olen astunut elämässäni monesti harhateille ja ehtinyt häpeämään mokailujani niin usein, että häpeän kristallimalja on yksinkertaisesti läikkynyt ylitse aikoja sitten.

Olen oppinut hyväksymään itseni sellaisena kuin olen.

Nyt hyväksyn myös itsessäni olevan raikulipoikapiirteen. Enää en mene kuukaudeksi komeron nurkkaan häpeämään, vaikka vähän töppäisinkin. Liikaa liekaa ei silti pidä antaa. Onneksi olen vanhemmiten vähän rauhoittunut.

Nykyisin olen se pitkissä kalsareissa pyörivä, harvahiuksinen kaveri, joka ­tykkää lueskella ilmaisjakelulehtiä ja juoda kahvia.

"Enää en mene kuukaudeksi komeron nurkkaan häpeämään, vaikka vähän töppäisinkin."

Kirjailija Liisa Talvitie kehuu elämäkerrassasi laulutaitojasi ja kuvailee ääntäsi heleäksi. Mikä on karaoke­bravuurisi?

Hah! Olen ollut karaokessa elämässäni yhden ainoan kerran. Se oli joskus 1990-luvun alussa. Laulan silti mielelläni yksin kotona ollessani. YouTubestahan löytyy monia karaokebiisejä.

Vedän mielelläni esimerkiksi Beatlesia, Frank Sinatran My Way -kappaletta ja varsinkin kantritähti Willie Nelsonia. Lauleskelen hänen biisiään I’m Alive lähes päivittäin. Se on hieno lohduntuoja.

Tähditit Tampereen Teatterin Saiturin joulua kymmenennen kerran. Mikä on suhteesi rahaan?

Mulla on aika risat taskut ja löyhät sormet. Toisin sanoen: kaikki menee, mikä tulee. Mammonaa en ole koskaan oppinut keräämään. Olen tyytyväinen, kunhan saan laskut maksettua ja annettua jälkikasvullekin vähän hynätsyä.

Rahapulahan on paras muusa. Joskus kun multa on kysytty, mikä on suurin innoittajani näyttelijänä, olen sanonut, että esimerkiksi sähkölasku.

"Joskus kun multa on kysytty, mikä on suurin innoittajani näyttelijänä, olen sanonut, että esimerkiksi sähkölasku."

Kerro jokin salaisuutesi?

Inhoan silakkalaatikkoa. Varsinkaan ­pikkupoikana en voinut sietää sitä.

Kun olin ensimmäisellä luokalla, ­piilotin silakkalaatikon aina nenäliinan sisään ja tungin housuntaskuuni. Jäin siitä lopulta kiinni.

Unohdin kätköni housuihin ja silakat alkoivat haista helvetillisesti.

Ilkka Heiskanen

  • Syntyi: 11. tammikuuta 1962 Haminassa.

  • Asuu: Helsingissä.

  • Perhe: vaimo, kuusi aikuista tytärtä ja lapsenlapsia.

  • Ammatti: näyttelijä.

  • Ajankohtaista: ­maaliskuussa Teatteri Vantaassa monologiesitys Ilkka Heiskanen esittää… edelleen.

3 kommenttia