Ikääntyneilläkin on oikeus seksiin
Terveys ja hyvinvointi
Ikääntyneilläkin on oikeus seksiin
Ikääntyminen on yksilöllistä, samoin ikäihmisen seksielämä.
11.8.2016
 |
Apu

Yhdysvaltalais-israelilaisessa tutkimuksessa osa ikääntyneistä ”eläköityi” mieluusti seksin saralla, mutta monet pitävät seksiä olennaisena hyvinvoinnilleen, onnellisuudelleen ja elämänlaadulleen.

Osa ikäihmisistä haluaa unohtaa entiset estonsa ja tutkia seksissä uusia ulottuvuuksia, mutta seksielämässä on usein vaikeuksia – esimerkiksi omaiset tai hoitopaikkojen henkilökunta saattoivat pitää ikäihmisen seksitarpeita sopimattomina. Myös seksielämän jatko puolison kuoleman jälkeen ja seniorisuhteiden riskit mietityttivät.

Nolous ja leimautumisen pelko estivät joidenkin seksikokeiluja.

Toisaalta seksi saattoi auttaa sopeutumaan elämänmuutoksiin, kuten uran päätökseen tai muuttoon.

Terveysvaikeuksiin sopeuduttiin vaikka nauttimalla enemmän esileikistä.

Tutkijoiden mielestä ikääntyneet tarvitsevat tietoa aktiivisen seksin riskeistä, mutta myös hoitohenkilökunnan pitäisi tuntea ikä-ihmisen seksuaalisuutta paremmin. Tutkijat analysoivat vuoden ajan yli 50-vuotiaille suunnattuja verkkokeskusteluja Australiassa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Suomessa asenteet ovat seksologi Tarja Santalahden mukaan jo muuttuneet.

– Omaiset, läheiset ja hoitohenkilökunta ymmärtävät ikäihmisten seksiä aiempaa paremmin, ja seksistä puhutaan ikääntyneiden oikeutena. Monelle ikääntyneelle seksi on onnellisuuden ytimessä, mikä ei välttämättä tarkoita yhdyntöjä, vaan myös intiimiä koskettelua ja hyväilyjä.

Teksti: Virpi Peura

Lähde: Illinois.edu, Leisure Sciences

1 kommentti