Ikä ja ajokortti: ”Henkilöauto on tärkeä myös ikääntyville ja kynnys luopua korkea – Omaa ajokykyä helposti hieman yliarvioidaan”
Autot ja liikenne
Ikä ja ajokortti: ”Henkilöauto on tärkeä myös ikääntyville ja kynnys luopua korkea – Omaa ajokykyä helposti hieman yliarvioidaan”
Ajokortin uusiminen on jokaisella edessä jossain vaiheessa. Tavalliselle autoilijalle lääkärintarkastus tulee pakolliseksi 70 ikävuoden jälkeen. Traficomin Petteri Harjuvaara tietää, että auto on tärkeä liikkumisväline myös ikääntyville.
5Kommenttia
Julkaistu 10.10.2022
Tuulilasi

Ajokortin voi nykyisin uusia vielä 70-vuotispäivänään ilman lääkärintodistusta. Onko siis niin, että keskimääräinen suomalainen 70-vuotias on vielä hyvinkin ajokuntoinen? Näinhän moni varmasti itse kokee.

– Kyllä, ryhmän 1 ajokortin (kaksipyöräiset, kevyet ajoneuvot, traktorit, henkilö- ja pakettiautot) voi uudistaa ilman lääkärinlausuntoa 70-vuotispäiväänsä asti. Ryhmän 2 ajokortin (kuorma- ja linja-autot sekä näiden vetämät yhdistelmät) uudistamiseen tarvitaan lääkärinlausunto jo 45- tai 50-vuotiaana, riippuen ajokortin myöntämispäivästä. Useimmat 70-vuotiaat ovat vielä varsin terveitä ja heidän toimintakykynsä riittää hyvin turvalliseen ajamiseen, vastaa Petteri Harjuvaara, erikoislääkäri ja Traficomin erityisasiantuntija.

Kuinka pitkäksi aikaa yli 70-vuotiaalle myönnetään ajokortti? Ja kuinka usein tämän jälkeen pitää toimittaa lääkärintodistus niin, että kortille saa jatkoaikaa?

– Kun puhutaan ryhmän 1 ajokortista niin 70 ikävuoden jälkeen on toimitettava lääkärinlausunto ajokyvystä viiden vuoden välein. Lääkärinlausunnon tulee perustua ns. laajennettuun ajoterveysarvioon, jossa kartoitetaan tarkemmin niitä ikääntymiseen liittyviä terveydellisiä seikkoja, jotka saattavat vaikuttaa toimintakykyyn liikenteessä. Mikäli todetaan jokin alkava tai etenevä sairaus – tai epäillään sellaista, mutta se ei vielä vaikuta ajokykyyn – lääkäri voi myös edellyttää seuraavaa lääkärinlausuntoa toimitettavaksi jo aikaisemmin, esimerkiksi 1–2 vuoden kuluttua.

Paljonko meillä Suomessa on yli 70-vuotiaita autoilijoita ja paljonko yli 80-vuotiaita?

– 1.1.2022 Suomessa oli 70 vuotta täyttäneillä noin 550 000 voimassa olevaa ajokorttia. Näistä 80 vuotta täyttäneitä oli 120 000. Lukuihin on laskettu kaikki ajokorttiluokat.

Voidaanko tilastoista laskea, kuinka paljon ajokortteja karsiutuu seniorikuljettajilta pois lääkärintodistuksen vuoksi esimerkiksi 75- tai 80-vuotiaana?

– Tilastoista ei nähdä, miksi ajokortista on luovuttu. Ajokortillisten osuus kuitenkin vähenee iän kasvaessa. Ikääntyvä – tai käytännössä nuorempikin – voi luopua ajo-oikeudestaan omasta aloitteestaan tai jättämällä ajokortin uudistamatta, jolloin ajo-oikeus raukeaa.

Kuinka valveutuneita ikäihmiset ovat oman ajoterveytensä suhteen? Ollaanko tässä asiassa realisteja?

– Pitäisin ikäihmisiä pääosin aika realisteina. Monet ovat omatoimisesti vähentäneet ajoa esim. pimeällä tai huonoissa keliolosuhteissa. Toisaalta yleisesti on tiedossa, että omaa ajokykyä ja -taitoa helposti hieman yliarvioidaan. Henkilöauto on tärkeä liikkumisväline myös ikääntyville, joten kynnys luopua autosta on kohtalaisen korkea.

5 kommenttia