Apu

Muusikko Iiro Rantala: ”Hallituksemme on kohdellut kulttuurialaa epäreilusti ja välinpitämättömästi”

Muusikko Iiro Rantala: ”Hallituksemme on kohdellut kulttuurialaa epäreilusti ja välinpitämättömästi”
– Ystäväni ihmettelevät nopeuttani. Tämä on sekä ­vahvuuteni että heikkouteni. Pystyn saamaan asioita aikaiseksi uskomattomalla vauhdilla, mutta sitten ­toisaalta kyllästyn ja tylsistyn nopeasti, Iiro Rantala kertoo.
Julkaistu: 5.6.2021

Jatka lausetta Iiro Rantala: Minun olisi pitänyt syntyä… vuonna 1995 ja kasvaa digitaalisen vallankumouksen kanssa rinnakkain. Nyt kaikki on pitänyt opetella, koska synnyin kampakeraamisella aikakaudella 70-luvulla.

Lapsuuteni sitkein haave oli olla Korkeasaaren lautan köysipoika. Se oli maailman coolein homma.

Teini-iässä ihailin erityisesti Chick Coreaa, joka ­potkaisi juuri tyhjää.

Teini-iässä inhosin erityisesti kaikenlaisia joukkue­pelejä ja sitä pakotettua ja feikkiä tsemppi-vibaa mikä ­niihin liittyy. Välttelen edelleen joukkuepelejä kuin ruttoa.

Viimeksi nauroin makeasti kun katsoin George ­Carlinin stand upia. Kaikki mitä hän paasasi 90-luvulla on käynyt toteen.

"Suurin osa elokuvista, tv-sarjoista ja videopeleistä suorastaan mässäilee väkivallalla. Onko se jotenkin viihdyttävää, että ihmistä ammutaan päähän?"

Liikutun yleensä kyyneliin, kun kuulen Prokofjevin 2. viulukonserton hitaan osan. Melodia on täydellinen.

Vihaan sydämeni pohjasta väkivaltaa. En tule ikinä ymmärtämään, miksi ihmiset haluavat nähdä väkivaltaa vaikkapa viihteen muodossa. Suurin osa elokuvista, tv-sarjoista ja videopeleistä suorastaan mässäilee väkivallalla. Onko se jotenkin viihdyttävää, että ihmistä ammutaan päähän? Olen kävellyt leffa­teatterista ulos, kun filmi oli liian ­väkivaltainen.

Viimeksi rakastuin vaimooni. Ja tämä on pitänyt yli 30 vuotta.

En enää rakasta yllätyksiä ja täysin uudenlaisia kokemuksia. Keski-iän merkki siis.

Kateellisena katson, kun lapseni kokevat heille uusia asioita ensimmäisen kerran.

Pelkään kuollakseni käärmeitä. Olen aina pelännyt. En tiedä miksi, mutta tämä ei hellitä. Jokainen keppi metsäpolulla on minulle potentiaalinen hyökkääjäkyy.

Ystäväni ihmettelevät nopeuttani. Tämä on sekä ­vahvuuteni että heikkouteni. Pystyn saamaan asioita aikaiseksi uskomattomalla vauhdilla, mutta sitten ­toisaalta kyllästyn ja tylsistyn nopeasti.

"Jos saisin lahjaksi miljoona euroa, ­lahjoittaisin sen pois. Musiikkialalla toimiessa on hyvä, että ei ole ­ylimääräistä rahaa. Pysyy ­motivaatio korkealla."

Juuri nyt ottaa päähän, että kulttuuria pidetään ­edelleen kiinni. Hallituksemme on kohdellut kulttuurialaa epäreilusti ja välinpitämättömästi.

Hermoni menevät, kun mediassa julkaistaan yhden­tekevä uutinen vain siksi, että tällä aiheella saadaan klikkejä. Uutiset pitäisi arvottaa asian tärkeyden mukaan.

Nykyajan parhaita puolia on tiedonkulun nopeus. Samalla se sekoittaa ihmisten päät. Tarvitaan media­lukutaitoa, sekä somessa että perinteisessä.

Suomen olisi jo aika luopua turkistarhauksesta. Muu Eurooppa on tämän jo kieltänyt, mutta meillä katsotaan, että on ihan ok sulkea eläimet häkkiin.

Jos saisin lahjaksi miljoona euroa, ­lahjoittaisin sen pois. Musiikkialalla toimiessa on hyvä, että ei ole ­ylimääräistä rahaa. Pysyy ­motivaatio korkealla.

Ensimmäiseksi ­poistaisin maailmasta aseet. Jokaikisen. Sitten vetäytyisin nurkkaan seuraamaan, pystyvätkö ihmiset sopimaan asioista ilman, että uhataan tappa­misella.

1 kommentti