Tuulilasi

Ihmisillä suuria epäilyjä autonomisia autoja kohtaan


Ipsosin ja Reutersin kyselyn mukaan peräti 65 % amerikkalaisista suhtautuu varauksellisesti autonomisiin autoihin. Kyselyssä oli mukana 2592 eri-ikäistä ihmistä, jotka ovat syntyneet vuosina 1946-2004.
Kuvat Waymo

Vuosina 1982-2004 syntyneet suhtautuivat autonomisiin autoihin kaikkein positiivisimmin; heistä 38 % sanoi tuntevansa olonsa ihan miellyttäväksi ideasta autonomisesta taksista.

1965-1981 syntyneistä saman teki vain 27 %, 1946-1964 syntyneiden joukossa sama vastaus tuli enää 16 % kyselyyn osallistuneista. Kaikenikäisistä vastaajista miehet suhtautuivat naisia positiivisemmin autonomiaan prosenttiluvuin 38-16.

Kaikki autotehtaat satsaavat nyt rajusti autonomiaan, Audi toi ensimmäisenä markkinoille kolmannen tason autonomisen auton, A8:n. Täysautonomisista autoista puhutaan koko ajan, mutta teknologian valmistumisesta ei ole mitään tietoa – eikä siitä, miten eri maiden lainsäädäntö suhtautuu autonomiaan. Ihmisten epäilyksistä huolimatta autotehtaiden usko on kova.

”Ei mene kuin viisi minuuttia siihen, kun me kaikki voimme todeta autoteollisuuden olevan nyt kaikkien aikojen suurimman murroksen edessä. Digitalisaatio ja erilaiset avustimet sekä autonomia kehittyvät koko ajan. Se vaikuttaa väistämättä meidän kaikkien bisnesmalleihin”, sanoo Audin pääjohtaja Rupert Stadler CarAdvicen mukaan.

Julkaistu: 31.1.2018