Tuulilasi

Ihmiset eivät tiedä autoilun hintaa

Ihmiset eivät tiedä autoilun hintaa
Auton omistamisesta koituu yllättävän paljon kustannuksia, ja moni autoilija ei tiedä, paljonko auton omistamiseen uppoaa rahaa vuosittain.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Tämä selvisi rahoituspalveluja tarjoavan Santanderin teettämässä kyselyssä, johon vastasi joukko auton omistavia ja auton ostoa harkitsevia suomalaisia.

Kun polttoainelaskua ei huomioida, yli puolet suomalaisista autoilijoista arveli vuotuisten kustannusten olevan alle 500 euroa.

"Kyllä tämä on liian matala arvio. Pelkästään vakuutusten osuus vie tällaisen summan tai ehkä enemmänkin riippuen siitä, ottaako pakollisten vakuutusten lisäksi myös vapaaehtoisia vakuutuksia", sanoo osastonjohtaja Juha Kenraali Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Kun vertaillaan uudesta tai käytetystä autosta koituvia kustannuksia, uuden auton omistaja selviää useimmiten halvemmalla. Tosin uuden auton hankintakulut peittoavat mennen tullen käytetyn auton.

"Käytetyssä autossa voi tulla hyvin yllättäviä kustannuksia. Uusi auto on turvallisempi valinta liikenteessä, mutta pitää kuitenkin muistaa, että suurin turvallisuuteen vaikuttava tekijä on auton kuljettaja itse", Kenraali summaa.

Jopa 70 prosenttia kyselyyn vastanneista piti erittäin houkuttelevana ajatuksena sitä, että auton huoltoon ja ylläpitoon liittyvät velvollisuudet voisi ulkoistaa, ja kustannukset maksettaisiin kuukausierinä.

Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä helmi-maaliskuussa viime vuonna, ja siihen vastasi 702 auton omistajaa tai auton hankkimista harkitsevaa suomalaista.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 16.10.2013
Kommentoi »