Apu

Tutkijat: Robotti voittaa ihmisen jalkapallossa 30 vuodessa – Maalitilanne iso haaste: ”Vaatii intuitiota ja luottamusta joukkueessa”

Tutkijat: Robotti voittaa ihmisen jalkapallossa 30 vuodessa – Maalitilanne iso haaste: ”Vaatii intuitiota ja luottamusta joukkueessa”
Tutkijat yrittävät rakentaa vuosisadan puoliväliin mennessä robottijoukkueen, joka päihittää MM-kultajoukkueen.
Julkaistu: 15.10.2021

Voivatko robotit voittaa pelikentällä jalkapallon MM-kultajoukkueen vuonna 2050?

Kyllä, jos on uskominen RoboCup-järjestöä, joka on järjestänyt vuosittaisia robottijalkapalloilijoiden maailmanlaajuisia turnauksia vuodesta 1997. RoboCupin taustalla on joukko tekoälyn ja robotiikan asiantuntijoita, joilla on kunnianhimoinen tavoite:

”2000-luvun puoleen väliin mennessä täysin autonomisten humanoidirobottien joukkue voittaa pelin, jossa niitä vastassa on jalkapallon tuorein maailmanmestarijoukkue. Peli pelataan Fifan virallisten sääntöjen mukaan.”

RoboCup-joukkueet koostuvat ihmishahmoisista roboteista, jotka tekoäly­ohjelmistojen ohjaamina tekevät päätöksiä pelissä, kuten laukoako vai syöttääkö.

– Yksi haasteista on rakentaa robotti, joka juoksee yhtä nopeasti ja helposti kuin ihminen, potkaisee ja vaihtaa suuntaa, sanoo RoboCupin puheenjohtaja, Austinin yliopiston tietotekniikan professori Peter Stone BBC:n haastattelussa.

Jalkapallossa pelaajat noudattavat pelistrategioita ja ryhmityksiä, joiden mukauttaminen vaatii usein äärimmäisen nopeita ja spontaaneja ratkaisuja. Robotti­kehityksen vaikeutena on, että peli vaatii sekä fyysisiä että henkisiä taitoja.

– Maalitilanne voi avautua muutamassa sekunnissa, ja siihen tarttuminen vaatii äärimmäisen nopeaa reagointia. Usein siihen tarvitaan reippaasti intuitiota, luottamusta sekä viestintää jouk­kueen jäsenten välillä, toteaa Oxfordin yliopiston tekoälyn ja robotiikan johtava asiantuntija professori Sandra Watcher.

Tutkijat uskovat silti robotti­pelaajien mahdollisuuksiin voittaa MM-luokan ihmisjoukkue.

– Teknologian kehityksessä 30 vuotta on pitkä aika. Siinä ehtii tapahtua paljon, Stone sanoo.

RoboCupin tavoitteena on edistää ­älykkään robotiikan ja tekoälyn sekä ­näihin liittyvien alojen tutkimusta.

Kuva: Robottijalkapalloilijoiden vuoden 2019 RoboCup German Open -turnauksen finaalissa kohtasivat TWK Leipzig Blau ja Hulks.

Kommentoi »