Apu

Ihmeitä yläilmoissa


Menomatkalla New Yorkiin matkustetaan bisneksessä herroiksi, mutta paluulento palauttaa jalat maan pinnalle.

Yllätys koittaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun jonotamme sisään Finnairin New Yorkin -koneeseen. Tavalliset economy-luokan paikkamme on vaihdettu bisnekseen riville yksi. Lomaviikko alkaa ruhtinaallisissa merkeissä, kun bisnesluokan lentoemäntä häärii ympärillä. Tuskin olemme ehtineet asettautua leveille tuoleillemme, kun eteen kannetaan samppanjaa Tapio Wirkkalan suunnittelemassa röpelöpohjalasissa. Näin matkustetaan herroiksi, ja herroja näyttävät bisneksen matkustajat minua ja yhtä naista lukuunottamatta olevankin. Se ei ole mikään ihme, sillä bisneksessä matkustaminen maksaa maltaita. Siksi luultavasti suurin osa matkustajista lentelee herroiksi työnantajiensa kustannuksella.

Palvelu on kahdeksantuntisen lentomatkan ajan ensiluokkaista. Lounaslistan välimerellinen antipasto, grillattu kevätkananpoika portviinikastikkeessa ja chevrerisotto sulavat suussa. Viinilistan italialainen viini on niin täyteläisen antavaa, että sitä pitää nauttia parikin lasillista.

Paluumatka viikkoa myöhemmin palauttaa matkustajan lentosukkiin puristetut jalat maan pinnalle. Illallispakkauksesta paljastuvat kuivan käppänät kananpalat ja paistetut perunat ovat suoraan sanottuna pahan makuisia, ja työvuoroon on sattunut raskaasti huokaileva lentoemäntä, jota ei vähempää voisi kiinnostaa palvella matkustajia. On sääli, että kahdessa eri hintaluokassa matkustetaan niin eri tavalla. Normaalitkin Helsinki-New York -lennot maksavat noin tuhat euroa. Ei ole halpaa lystiä sekään, joten Finnair voisi panostaa hieman paremmin edes cateringiin!

Ihmeet yläilmoissa eivät lopu tähän: suljettujen silmieni takana näen kaksi lentokuvaa New Yorkista. Kävelyretki upeasti vanhan ilmaradan päälle rakennetulla kävelykadulla High Linella päättyy siihen, että näemme miten Enterprise-sukkula lentää Hudson-joen yllä Boieng 747 selässä. Sen määränpää on JFK:n lentokenttä.

Toinen lentokuva on Spiderman-musikaalista, jonka lentokohtaukset ovat huikeaa akrobatiaa yli katsomon. Enterprise lensi suihkujätin selässä, mutta Hämis kiiti hurjimmassa kohtauksessa halki teatterin perivihollisensa Otto Octaviuksen selässä!        

Julkaistu: 2.5.2012