Apu

Ihmeaine ubikinonista povataan apua lukuisiin sairauksiin

Ubikinonin vaikutuksista esimerkiksi sydänsairauksien hoidossa on lupaavia tuloksia. Tutkimusta tarvitaan kuitenkin lisää.

Koentsyymi Q10 eli ubikinoni on elimistön tuottama rasvaliukoinen molekyyli. Sitä löytyy jokaisesta solusta, mutta erityisen paljon ubikinonia on sydämessä, maksassa, munuaisissa ja haimassa. Sitä saa hieman myös ruoasta, varsinkin sisäelimistä, lihasta, kalasta ja maapähkinöistä.

Ubikinoni on vitamiinin kaltainen molekyyli, jota elimistö tarvitsee useiden elinten toimintaan ja elimistössä tapahtuviin kemiallisiin reaktioihin. Sillä on tärkeä rooli solujen energiantuotannossa.

Tämän vuoksi lisäravinteena nautittavan ubikinonin on ajateltu lisäävän energisyyttä. Sitä käytetäänkin muun muassa kroonisen väsymysoireyhtymän itsehoidossa. Ubikinoni toimii myös antioksidanttina.

Tutkimukset antavat vaihtelevaa viitettä ubikinonin hyödyllisyydestä sairauksien hoidossa. Muun muassa sydämen vajaatoimintaa, korkeaa verenpainetta, Parkinsonin tautia ja aidsia sairastavilla saattaa olla alentunut ubikinonipitoisuus. Sen vuoksi jotkut käyttävät ubikinonia näiden sairauksien yhteydessä.

Ubikinonista voi olla apua myös iensairauksissa, diabeteksessa ja joissain lihassairauksissa. Lisäksi ubikinonia käytetään migreenin itsehoitoon.

Ubikinonin määrä elimistössä on suurimmillaan 20-vuotiaana. Sen jälkeen tuotanto hiipuu, ja 80-vuotiaan ubikinonipitoisuus voi olla jopa alempi kuin vastasyntyneellä. Iän myötä ubikinonin pitoisuus vähenee muun muassa silmänpohjan verkkokalvossa eli retinassa, mikä saattaa myötävaikuttaa verkkokalvon rappeutumiseen. Myös tupakointi tuhoaa elimistön ubikinoni­varastoja.

Seitsemäntoista maata käsittäneen tanskalaistutkimuksen mukaan ubikinoni voi vähentää sydämen vajaatoiminnan oireita ja helpottaa taudinkulkua. Tutkimuksen mukaan ubikinoni vähensi kuoleman riskiä sydämen vajaatoiminnassa merkittävästi.

Lääketieteen tohtori Aldo Maggioni kertoo Medpage Today -julkaisussa tulosten olevan kannustavia, mutta tutkimuksen olleen varsin suppea. Maggioni on ollut mukana luomassa Euroopan kardiologiyhdistyksen hoito-ohjeita sydämen vajaatoimintaan.

Maggionin mukaan turvallinen ja tehokas lisäravinne olisi tervetullut lisä sydämen vajaatoiminnan – tai minkä tahansa sairauden – hoitoon, jos se ei aiheuta yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Tällainen luontainen vaihtoehto voisi jopa vähentää käytettävien lääkkeiden määrää. Maggionin mukaan tutkimusta tarvitaan kuitenkin lisää, ennen kuin ubikinonin voi ottaa mukaan hoitosuosituksiin.

Ubikinonilla ei vaikuttaisi olevan yhteisvaikutuksia sydämen vajaatoiminnan hoidossa käytettävien lääkkeiden kanssa, eikä sillä ole todettu olevan vakavia sivuvaikutuksia. Tästä huolimatta ubikinonista kiinnostuneen kannattaa neuvotella lääkärin kanssa ennen lisäravinteen aloittamista. Raskaana olevien ja imettävien ei pidä käyttää ubikinonilisää

Teksti Annukka Seppävuori

Kuva Shutterstock

Lähteet: WebMD.com, medicinet.com, medpagetoday.com, mayoclinic.org, NIH

Apu.fi:ssä myös:

Julkaistu: 13.11.2017
3 kommenttia