Ihanien iltojen Chicago – näistä syistä se on Amerikan nouseva kohde!
Matkailu
Ihanien iltojen Chicago – näistä syistä se on Amerikan nouseva kohde!
Jazzin ja viihteen tyylikäs metropoli. Kiinnostava ruokakaupunki. Urheilufanien huippupaikka. Chicagosta on moneksi, ja Mondo esittelee sen parhaat elämykset.
Julkaistu 22.1.2020
Mondo

Nauti kiinnostavien ravintoloiden antimista

Tarjoilijat pujottelevat pyöreiden marmori­pöytien väleissä. Baaritiskillä syntyy kylmä­uutettua kahvia tippa kerrallaan laitteessa, joka näyttää enemmän kemistin välineeltä kuin kahvinkeittimeltä. Paikan tunnelma on arvokkaasta ulkoasusta huolimatta rento.

Pöytään kannetaan pehmeää burrata-­juustoa raparperi-fenkolihillolla ja rapeita turskapullia kevätsipuliaiolin kera. Sitten käsintehtyä farfalle-pastaa haudutetulla jäniksellä, jonka pehmeää makua piristää pikkelöity porkkana. Tyylikäs Café Spiaggia tekee laadukasta italialaista ruokaa kekseliäistä makuyhdistelmistä.

Lehti- ja kukka¬kaalia Cafe Spiaggian maukkaassa annoksessa.

Erityistä tunnustusta paikka sai taannoin, kun keittiömestari Joseph Flamm voitti tv:n Top Chef -kilpailun. Spiaggian pastat maksavat alle parikymppiä, pääruuat 25–40 euroa.

Chicago on Yhdysvaltain ­kiinnostavimpia ruokakaupunkeja. Täällä riittää Top Chef -voittajia, Michelin-tähtipaikkoja sekä James Beard Award -palkittuja ravintoloita, ja vielä monenlaisia etnisiä ja fuusiokeittiöitä. Makuja löytyy puolalaisesta perulaiseen ja marokkolaisesta meksikolaiseen.

Hyvää kiinalaista ruokaa kohtuuhinnalla tarjoaa Stephanie Izardin Duck Duck Goat. Fulton Marketin alueella sijaitsevan ravintolan erikoisuus on vuohiteema. Kokeile esimerkiksi vuohi-Lo Meinia, Xi’An Goat Slap -nuudeleita tai vuohi-katkarapu-dumplingkeittoa. Pääruuat maksavat vain 11–15 euroa.

Duck Duck Goat -ravintolan väreihin on haettu inspiraatiota 1960-luvun elokuvista.

Eräs Chicagon tavaramerkkiruoka on paksupohjainen deep dish -pizza, jota on pakko maistaa ainakin kerran. Paikallisilla on eriäviä mielipiteitä siitä, mikä pizza­paikoista on paras, mutta monen mielestä voittaja on hieman keskustan ulkopuolella sijaitseva Pequod’s. Sen pizzan salaisuus on karamellisoitu kuori, jota voisi erehtyä luulemaan palaneeksi. Todellisuudessa se on rapsakkaa juustoa, joka muodostaa hyvän makuparin voimakkaan umamiselle tomaattikastikkeelle. Pequod’sin pizzat maksavat 6–16 euroa.

Café Spiaggia, spiaggiarestaurant.com

Duck Duck Goat, duckduckgoatchicago.com

Pequod’s, pequodspizza.com

Ihastu komeisiin pilvenpiirtäjiin

Koristeelliset art deco -lamput kiinnittävät huomion kadulla kävellessä. Kulkijan pää menee hetkeksi pyörälle, kun joutuu vääntäytymään limboasentoon nähdäkseen Carbide and Carbon -tornin kultakoristeet ylös asti.

Chicagon ydinkeskustan alueella The Loopis­­sa kohtaa tuon tuosta kauniita rakennuksia. Kaupunki on erityisen tunnettu ­upeasta arkkitehtuuristaan. Tänne alkoi nousta maailman ensimmäisiä pilvenpiirtäjiä jo 1880-luvulla. Nyt kaupungissa voi ihailla vanhojen koristeellisten rakennusten lisäksi lukuisia moderneja, lasiseinäisiä tornitaloja.

Chicagon keskustassa The Loopissa on omaleimainen valo, joka heijastelee pilvenpiirtäjien seinistä.

Monet Chicagon kuuluisista rakennuksista ovat keskittyneet kaupunkia halkovan joen varrelle. Hyvä tapa ihailla arkkitehtuuria onkin kulkea joen varteen kunnostettua kävely­tietä Chicago Riverwalkia. ­Hauskaa nähtävää ovat esimerkiksi Marina City -kaksois­tornit, joihin pysäköidyt autot vaikuttavat olevan ajamassa suoraan veteen.

Chicago Architecture Center -keskus tarjoaa matkailijoille opaskarttoja sekä suosittuja arkkitehtuuriristeilyjä, joilla pilvenpiirtäjiä voi katsella joelta.

Rohkea ottaa lintuperspektiivin torneihin Skydeckillä, joka sijaitsee Chicagon korkeimman rakennuksen Willis Towerin 103. kerroksessa. Siellä kaupunkia tutkaillaan pelkän lasilevyn päältä 412 metrin korkeudesta.

SkyDeckin 103. kerroksen lasilattia on jännittävä kokemus. Parvekkeelta näkee kirkkaalla säällä neljään eri osavaltioon.

Toisenlaista, matalampaa kaupunki­kuvaa näkee kävelemällä The 606 -reittiä pitkin. Entiselle korotetulle junaraiteelle kunnostettu väylä yhdistää Logan Squaren ja Wicker Parkin trendialueet, joista löytyy erinomaisia ravintoloita ja kiinnostavia kauppoja.

Chicago Architecture Center, architecture.org

The 606, the606.org

Tanssi Al Caponen kantapaikassa

Ovesta sisään astuessaan voisi luulla tulleensa 1920-luvun salakapakkaan. Big band soittaa vauhdikasta jazzia, ja tanssi­lattia on tupaten täynnä. Aikoinaan Al Caponen ja Charlie Chaplinin kantapaikkana toimineella, yli satavuotiaalla The Green Mill -klubilla voi kokea Chicagon maineikasta yöelämää.

The Green Millissä on kuvattu elokuviakin. Sanotaan, että nimi Vihreä mylly on viittaus Pariisin kuuluisaan Moulin Rougeen, Punaiseen myllyyn.

Siniseen olkihattuun, pikkutakkiin ja punaisiin housuihin pukeutunut Vincent Blume kertoo käyvänsä täällä joka torstai. Silloin The Green Millissä tanssitaan.

“Jos en pääse tänne torstaina, en tunne olevani elossa”, Blume sanoo huoahtaen.

Vincent Blume käy tanssimassa The Green Mill -klubilla joka torstai. Klubilla voi nauttia jazzista 1940-luvun salakapakka-tunnelmissa.

Muina iltoina Green Millissä tarjoillaan perinteisempää jazzia ja poetry slam -runo­esityksiä. Pääsymaksu vaihtelee ilmaisesta noin kymmeneen euroon.

Chicagon rikas musiikkiperintö näkyy edelleen lukuisilla liveklubeilla. Kaupunki on vaikuttanut vahvasti jazzin ja bluesin kehitykseen, ja lisäksi sitä pidetään housemusiikin keskeisenä syntypaikkana. Chicago tunnetaan USA:ssa myös huumoriklubeistaan ja taikuribaarien keskittymästään. Taika­esitysten kultakautena pidetään 1960- ja 70-lukuja.

Tätä perinnettä elvyttää Chicago Magic Lounge. Sen art deco -tyylisessä salabaarissa voi seurata taikurien esityksiä cocktaileja siemaillen tai erillisen lipun (30–35 euroa) hankkimalla pidemmässä show’ssa. Paikka on erikoistunut Chicagolle tyypilliseen taikuuteen, joka tapahtuu yleisön kanssa lähikosketuksessa: kortti- ja narutemppuihin sekä katoaviin esineisiin. Taidokas taikominen muistuttaa hetkittäin stand up -viihdettä ja saa yleisön sekä yllättymään että nauramaan.

Peter Samelson viihdyttää yleisöä Chicago Magic Loungen baarissa, jossa taikatempuista voi nauttia cocktailin hinnalla.

The Green Mill, greenmilljazz.com

Chicago Magic Lounge, chicagomagiclounge.com

Jännitä baseballpeliä Wrigley Fieldillä

Jo Wrigley Fieldin stadionin ulkopuolella, alueelle saapuessa, voi aistia ilmassa kirjaimellisesti urheilujuhlan tuntua. Musiikki pauhaa, ja Chicago Cubs -baseballjoukkueen lippiksiin ja paitoihin pukeutuneita hyväntuulisia ihmisiä vaeltaa kohti stadionia.

“Tämä on perinne, tänne on päästävä vähintään kerran vuodessa”, kertoo paikallinen urheilufani Nathan Alvarez. ”Pelin paras hetki on seitsemännen vuoroparin osuus, jolloin kaikki nousevat ylös laulamaan. Energian voi silloin todella tuntea.”

Nathan Alvarez (vas.) käy Chicago Cubsien pelissä vähintään kerran vuodessa, tällä kertaa Zander Ballsteinin kanssa.

Ottelussa tunnelma vain yltyy. Kun pallo lentää kauas katsomon yli, koko yleisö hyppää samalla sekunnilla pystyyn, huutaa ja tanssii. Home run!

Chicago on merkittävä urheilukaupunki, jossa voi nähdä huipputason baseballia, koripalloa, jääkiekkoa ja amerikkalaista jalkapalloa. Hauska kokemus on ainakin baseball-ottelu, jonka moni kaupunkilainen nimeää Chicagon must-elämykseksi. Major League -joukkueita on kaksi, Chicago Cubs ja White Sox. Liput otteluihin myydään harvoin loppuun, joten peliin voi päästä myös ­lyhyellä varoitusajalla. Kausi on käynnissä huhtikuusta syyskuuhun, ja lippujen hinnat alkavat 12 eurosta.

Chicago Cubs on pelannut baseballia historiallisella Wrigley Fieldin stadionilla vuodesta 1916.

Jos ei tunne baseballia, kaikki kentän tapahtumat eivät aina heti aukea, mutta jo ottelun tunnelma on kokemisen arvoinen. Stadionilla voi myös syödä klassikkoherkut, hot dogin ja Italian beef -leipäsen. Katsomon ulkopuolella olevissa ruoka- ja juomakioskeissa käy koko pelin ajan lähes yhtä suuri kuhina kuin itse katsomossakin. Hot dog ja olut ovat monelle katsojalle tärkeä osa pelikokemusta.

Hodari on sekä Chicagon että Wrigley Fieldin klassikkoruoka, joka nautitaan täällä ilman ketsuppia.

Wrigley Field, mlb.com/cubs/ballpark

Bongaa Chicagon julkisia taideteoksia

Pyöreänenäinen mies näyttää ensin liikkumattomalta, mutta äkkiä hän vääntääkin suunsa virnistykseen. Miehen kuva on kookas taideteos, joka alkaa nopeasti hymyilyttää. Hänen jättimäiset kasvonsa muodostavat kontrastin  takana oleviin pilvenpiirtäjiin, jotka näyttävät niihin verrattuna pieniltä.

Jaume Plensan The Crown Fountain -teokseen on kuvattu tuhat Chicagon asukasta.

Taiteilija Jaume Plensan teos The Crown Fountain sijaitsee suuressa Millennium Parkin puistossa, joka on kävijämääriltään Yhdysvaltojen suosituimpia nähtävyyksiä. Puistosta on hyvä aloittaa tutustuminen Chicagon taide­tarjontaan. Crown Fountainin vieressä on kaupungin varmaankin kuvatuin nähtävyys ja pakollinen selfie-kohde, Anish Kapoorin The Cloud Gate. Paikalliset kutsuvat teosta sen muodon vuoksi The Beaniksi, Pavuksi.

Anish Kapoorin teos The Cloud Gate heijastelee näkymiä Chicagon pilvenpiirtäjistä.

Chicagossa on ylipäätään eläväinen taide- ja kulttuurikenttä. Taidetta voi nähdä julkisten teosten lisäksi lukuisissa gallerioissa ja palkituissa museoissa, kuten The Art Institute of Chicagossa. Se on pinta-alaltaan Yhdysvaltain toiseksi suurin taidemuseo.

Taiteen lisäksi Chicago on tunnettu laadukkaista teatteri- ja tanssiesityksistä. Millennium Parkin luona sijaitsevassa Chicago Cultural Centerissä pääsee nauttimaan teatterista ja tanssista sekä klassisen musiikin konserteista ilmaiseksi. Sieltä löytyy myös taidenäyttelyitä.

Jo rakennuksen arkkitehtuuri on vaikuttavaa nähtävää. Kruununjalokivenä kulttuurikeskuksen Preston Bradley Hallissa komeilee poikkeuksellisen iso, 11-metrinen tiffanylasi­kupoli. Sen mosaiikkisommitelmat ja erikoiset teräsrakenteet ovat nekin taidetta.

The Art Institute of Chicago, artic.edu

Chicago Cultural Center, 78 E. Washington Street

Näin sinne pääsee

  • Finnair tarjoaa Helsingistä Chicagoon alkukeväästä syksyyn suoria lentoja, meno-paluun hinta alkaen 685 euroa. Vaihdollisia yhteyksiä tarjoavat muun muassa Norwegian ja Icelandair, alkaen noin 400 euroa.

Kommentoi »