Ihan mieletön maisemakyyti! Valitsimme eri puolilta maailmaa kuusi upeaa näkymää, jotka voit kokea gondolihissillä
Huikeat näköalat
Ihan mieletön maisemakyyti! Valitsimme eri puolilta maailmaa kuusi upeaa näkymää, jotka voit kokea gondolihissillä
Hyppää gondolihissiin ja ihastele näköaloja! Mondo esittelee kuusi hienoa köysirataa, jotka vievät keskelle kansallispuistoja, suurkaupunkeja ja vuoristomaisemia.
Julkaistu 13.9.2023
Mondo

Dubrovnikin kaupunkimaisemat

Dubrovnikin kaupungin kupeessa kohoavalle, noin 400 metrin korkuiselle kukkulalle vievä kaapeli­kyyti ei ole maailman pisin, mutta klassikko­elämys se kyllä on.

Dubrovnik Cable Car aloitti liikennöinnin jo vuonna 1969. Se tuhoutui Kroatian sodassa ja rakennettiin uudestaan 2000-luvulla. Kaapelihissi vie suositulle näköalapaikalle, ja nähtävää riittää menomatkallakin.

Jos haluat nauttia parhaista maisemista, asetu vaunun takaosaan. Sieltä näkyvät kuuluisa vanha­kaupunki, kimmeltävä Adrianmeri ja Lokrumin saari. Ylhäällä on useita näköala­tasanteita sekä kahvila ja ravintola. Lippu kannattaa hankkia etenkin sesonkiaikana etukäteen netistä: dubrovnikcablecar.com.

Kanadan upea Whistler

Kanadan vuoristot ovat luonto­matkailijan unelma­kohteita. British Columbiassa sijaitseva Whistler on suosittu talvilomien kohde, ja sitä pidetään yhtenä maailman parhaista laskettelun ja muiden lumihuvien paikoista.

Whistlerin ja Black­combin vuorten huippujen välillä kulkee myös Peak2Peak Gondola -rata. Sen vaunut ajavat noin 4,5 kilometrin ­matkan huikaisevissa maisemissa, paikoin yli 400 metrin korkeudella maasta. Lippu on ostettava useita päiviä etukäteen. Aikuisen lipun hinta alkaa (sesongista riippuen) noin 50 eurosta, mutta sillä voi huristella koko päivän, myös hissit ylös ja alas, ja välillä ulkoilla vuorilla.

Gondola­yritys ­mainostaa glass bottom -erikoisuutta: parin vaunun pohjassa on pieni lasi-­ikkuna, josta voi katsella alas. Se ei käytännössä lisää näkyvyyttä paljon. Lasi­pohjavaunuun on pitkät jonot, ja väljempää ja mukavampaa voikin olla tavallisissa vaunuissa.

Kiinan komea Tianmenvuoren kansallispuisto

Tianmenvuoren kansallis­puistossa kulkeva gondolihissi tarjoaa hätkähdyttävän hienoja maisemia. Lähes 7,5 kilometrin pituisena se on myös yksi maailman pisimmistä köysiradoista. Alkumatka kulkee Zhang­jiajien kaupungin kerros­talojen lomassa. Luonnonpuistoon tultaessa maisemat komistuvat, ja välillä ylitetään vehreitä laaksoja. Lopulta ympärillä on vain sankan kasvillisuuden kuorruttamaa karstivuoristoa.

Matka kestää noin puoli tuntia, ja perillä voi ihailla lisää henkeä­salpaavia maisemia vuorten ­kylkiin tehdyiltä kävelyreiteiltä, joista osa on lasi­pohjaisia. Gondolin lippu sisältyy kansallispuiston pääsy­maksuun (noin 40 euroa). Moni palaa alas bussilla niin sanottua 99 mutkan maisema­reittiä. Puisto sijaitsee Hunanin maakunnan luoteisosassa, ja helpoiten sinne pääsee lentämällä Zhangjiajieen.

Kapkaupungin kuuluisa Pöytävuori

Etelä-Afrikan Kapkaupunki on monin tavoin mieleenpainuva paikka, ja sen ohittamaton huippu­elämys on nousu noin ­kilometrin korkuiselle Pöytä­vuorelle. Reipas ja hyvässä kunnossa oleva voi kavuta sinne polkua pitkin, kaikki muut käyttävät mukavaa kaapeli­vaunua. Table Mountain Aerial Cablewayn meno-paluulipun hinta alkaa aikuiselta paristakymmenestä eurosta. Sesongin aikaan on ruuhkaa, mutta lipun voi ostaa verkossa, ja lisämaksusta pääsee jopa jonon ohi.

Nousu tapahtuu viidessä minuutissa, ja maisemien ihastelu pyörivässä kaapelivaunussa alkaa jo silloin. Perillä avautuvat parhaat näkymät yli kaupungin. Merellä siintää surullista historiaakin: ­Nelson Mandelan vankilasaari.

Moni kiertelee Pöytävuoren tasaisella laella vaikka tunnin ihastellen maisemia eri suuntiin. Palattuaan voi vierailla vuoren juurella Kirstenboschin upeassa kasvitieteellisessä puutarhassa.

Bolivian La Pazissa on kokonainen kaapelikyytien verkosto

Bolivialla on kaksi pääkaupunkia, eikä kumpikaan niistä tai maa muutenkaan ole globaalin kehityksen kärjessä. Siksi on täydellisen hurmaavaa, että toisessa pää­kaupungissa, La Pazissa, on maailman paras kaapeli­kyytien verkosto. Mi Teleferico on kuin metrolinjasto yläilmoissa. Vain noin puolen euron maksulla saa huristaa pitkiä matkoja ihaillen kaupungin eri osia. Matkailijat ylistävät kokemusta.

La Paz on suurkaupunki, jossa joutuu muuten kapuamaan rinteitä ja sietämään meluakin. Samalla se on mahtava, urbaani sekamelska, josta löytyy toreja, ravintoloita sekä muutama hyvä museo. Bolivia ilahduttaa oma­toimista kulkijaa: maassa riittää aitoa paikallis­kulttuuria tutkittavaksi.

Iki-ihana Japanin Fujivuori kaapelikyydissä

Noin 100 kilometrin päässä ­Tokiosta sijaitseva Hakonen pikkukaupunki tunnetaan etenkin onsen-kylpylöistään. Alueen kaunista luontoa voi ihailla gondoli­hissin kyydistä, ja mikä parasta, kirkkaalla säällä näkee myös lumihuippuisen Fujivuoren.

Reitti koostuu useasta linjasta, joiden välissä vaihdetaan vaunua. Matkan voi aloittaa esimerkiksi Ashinikojärven rannalla sijaitsevasta Tōgendaista, josta noustaan runsaan kilometrin korkeudessa sijaitsevaan Ōwakudaniin. Mitä korkeammalle tullaan, sitä hienommiksi vuoristoiset maisemat muuttuvat. Ylhäällä on näköalapaikka ja tuli­peräinen laakso, jossa maasta nousee kuumaa höyryä. Sitä onkin kutsuttu helvetinlaaksoksi.

Ōwakudanista matka jatkuu kuumien lähteiden yli kohti Sōunzanin kylää. Neljän kilometrin retki kestää puolisen tuntia, ja meno-paluulippu maksaa runsaat 20 euroa.

Kommentoi »