Mondo

Idän pikku-Pariisin paluu: tämä on niitä paikkoja, jotka tuntuvat yhä aidoilta löydöiltä

Idän pikku-Pariisin paluu: tämä on niitä paikkoja, jotka tuntuvat yhä aidoilta löydöiltä
Ukrainan länsilaidan Lviv oli aikoinaan kauneudestaan kuuluisa kaupunki, mutta se jäi sitten unohduksiin. Nyt sen maine nousee taas.
Julkaistu: 11.11.2020
Ukrainan länsilaidalla sijaitseva Lviv oli 1900-luvun alkuun asti yksi kiehtovimmista keski­eurooppalaisista kaupungeista.
Se sijaitsi silloisen Itävalta-Unka­rin laitamilla ja veti puoleensa niin taiteilijoita kuin onnenonkijoita. Lviviä kutsuttiinkin idän pikku-­Pariisiksi, ei vähiten keskustan kauneuden vuoksi.
Viime vuosisadan sodat ja jakso osana Neuvostoliittoa haalistivat värikkään kaupungin harmaaksi ja hautasivat sen historian.
Nyt idän Pariisi on kuitenkin tekemässä paluuta.
Jos on kuullut jonkun muistelevan, millaista Prahassa tai Krakovassa oli ennen niiden turistisoitumista, ja on harmitellut ettei nähnyt niitä silloin, Lvivissä tilanteen voi korjata.
Majoitus- ja ravintolahinnat ovat huokeita, ja nähtävää riittää pikkumuseoista originelleihin patsaisiin. Prameat habsburgilaiset talot täyttävät vanhankaupungin ja jatkuvat jugend-tyyliselle rautatieasemalle asti. Rakennukset ovat pittoreskisti rapistuneita, ja niiden alakerroksissa on uuden sukupolven ravintoloita ja baareja.
Illalla saattaa kuulla, kun katumuusikko soittaa bandura-­luuttua lyhdyn keltaisessa valossa.
Keskustan takana sijaitsevalla linnanrauniolla on näköala­paikka, jonne mennään katsomaan auringonnousua ja -laskua. Sieltä näkyvät myös tapulien lomassa leviävät punaiset tiilikatot, joiden alta kurkistelevat ullakkokerrosten koristeelliset ikkunat.
1 kommentti