Apu

Hyviä uutisia koronakaaoksen keskellä: Apua yrittäjille ja vähävaraisille, ilmaisia virikkeitä karanteeniin, viinatehtailta ja suksivoidevalmistajilta lisää käsidesiä – Korona-aika on täynnä välittämistä ja hyviä tekoja

Hyviä uutisia koronakaaoksen keskellä: Apua yrittäjille ja vähävaraisille, ilmaisia virikkeitä karanteeniin, viinatehtailta ja suksivoidevalmistajilta lisää käsidesiä – Korona-aika on täynnä välittämistä ja hyviä tekoja
Yhteisöllisyys kasvaa. Suomeen on luotu useita hankkeita, joilla autetaan niin eristyksessä olevia ikäihmisiä, kriisissä olevia yrityksiä, vähävaraisia lapsiperheitä kuin terveydenhuoltoa.
Julkaistu: 4.4.2020

Poikkeustilanne on herättänyt monia myönteisiä ilmiöitä.

Kun + 70 vuotiaita pyydettiin eristäytymään, taloyhtiöiden ilmoitustauluille ja naapurustoihin alettiin levittämään lappuja, joissa tarjotaan apua niille, jotka eivät itse pääse rajoitusten tai sairastamisen takia esimerkiksi kauppaan. Ihmiset alkoivat keskustella keskenään, tutustua toisiinsa.

Facebookiin on perustettu eri kaupunkien ja kuntien alueilla toimivia korona-apuryhmiä, joissa voi ilmoittautua auttamaan naapureita tai muita yhteisön jäseniä. Korona Kauppa-apu on yksi niistä.

Kuva: ruutukaappaus, Facebook

Riskiryhmien ostosajat ja suojapleksit kassoilla

Ruokakaupat ovat alkaneet suojata yli 70 vuotiaita asiakkaita erityisillä ostosajoilla, jolloin toivotaan, että nuoremmat pysyvät sen ajan poissa.

Kassoille on ilmestynyt pleksejä, jotka suojaavat kassahenkilökuntaa yskiviltä ja aivastavilta asiakkailta. Levy on saanut hauskan nimen: pärskesuoja.

Monilla paikkakunnilla paikalliset taksit ovat käynnistäneet ruokaostosten kotiinkuljetuspalvelun kauppojen noutopisteistä. (Polttoaineen hinta on nyt alhaalla. Taustalla on öljyn maailmanmarkkinahinnan lasku ja koronaviruskriisistä johtuva kuluttajakysynnän putoaminen. )

Koska kaikki ikäihmiset eivät käytä nettiä, useilla paikkakunnilla on avattu puhelimitse toimivia ruokatilauspalveluja, joiden kautta voi tilata kauppatavarat ja saada kauppakassit kotiin toimitettuna.

Kassoilla työskenteleviä ja asiakkaita suojataan läpinäkyvästä pleksistä valmistetuilla pärskesuojilla. Kuvan marketti on Saksassa. Vastaavia virityksiä löytyy myös suomalaisista kaupoista.

Ruokaa lapsille, apua perheille

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan alulle panemassa #lapsellelounas-kampanjassa jaetaan viikon ruokatavarat niitä kipeästi tässä tilanteessa tarvitsevalle vähävaraiselle perheelle.

Ruokakassien toimitus ja jakelu toteutetaan yhteistyönä, jossa ovat mukana yhteiskunnallinen yritys Venner, Hope ry, Ensi- ja turvakotien liitto jäsenyhteisöineen, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Marttaliitto. Vapaaehtoiset voivat osallistua 15–90 euron lahjoituksilla.

Myös Pelastakaa Lapset tukee koronavirustilanteen takia ahdinkoon joutuneita lapsiperheitä muun muassa lahjakorteilla ruokakauppaan sekä tarjoamalla keskustelutukea lapsille ja nuorille netin välityksellä.

Keräykseen voi osallistua netissä tai tekstiviestillä: Lähetä sana APUA numeroon 16499 ja lahjoita 10 euroa.

Koulujen sulkeminen toi uuden ongelman: niin kauhealta kuin se kuulostaa, valitettavasti monille lapsille kouluruoka saattaa olla päivän ainoa ateria. Niinpä useat koulut eri paikkakunnilla ovat tehneet parhaansa auttaakseen lapsia: osa on avannut ruokalansa myös etäopetuksessa oleville oppilaille, joissain paikkakunnilla lapsille jaetaan eväspusseja ja joissain vanhemmat voivat hakea kouluruokalasta koululaiselle Take away-annoksen kotiin.

Apua yrittäjille

Sisumarketin kautta voi osaa suomalaisten pienyrittäjien palveluita, kursseja, lippuja ja lahjakortteja aina suklaahieronnasta ensiapukoulutukseen ja saippuakuplien verkkokurssiin.

Pelastetaankauppa.fi-sivuston avulla kuluttaja voi etsiä omalta kotipaikkakunnaltaan yrityksiä, jotka toimivat verkossa.

Onko oma, tuttu kampaaja taloudellisessa ahdingossa? Hius-, kauneus- ja hierontapalveluiden digitaalisen markkinapaikan Timma.fi:n kautta voi ostaa lahjakortteja, joiden tulot ohjautuvat välittömästi ostajan valitsemalle palveluntarjoajalle

Mesenaatti.me aukaisi Korona Aid -sivuston auttaakseen esiintyviä taiteilijoita, tapahtumajärjestäjiä, valokuvaajia, catering -yrittäjiä, kahvilanpitäjiä sekä muita pienyrittäjiä. Sivustolla yksin- tai pienyrittäjät, artistit ja freelancerit voivat myydä / myydä ennakkoon omia palvelujaan.

Kuva: ruutukaappaus, Korona Aid.

Nimetön hyväntekijä

– Ihmisten avuntarve on kasvanut koronakriisin aikana. Sitäkin enemmän on kasvanut auttamishalu, sanoo Haagan seurakunnan kirkkoherra Heikki Nenonen, joka löysi työpöydältään kirjekuoren täynnä rahaa.

Nimettömässä kirjekuoressa luki ”Ruoka-apuun tai muuhun tarpeelliseen. Hyvä kun edes näin voin auttaa”. Sisältä löytyi peräti 500 euroa rahaa, kertoo Ilta-Sanomat. Raha käytetään vähävaraisten perheiden ruoka-apuun.

Luontoa livenä

WWF avasi uudestaan kaksi viime vuonna suursuosioon noussutta livelähetystä. Käärmeiden luikertelua katsottiin viime huhtikuussa yli 500 000 kertaa, ja sääksien pesintää seurattiin reilun neljän kuukauden aikana peräti 2,4 miljoonaa kertaa.

– Tällä hetkellä WWF:n Luontoliven konsepti tuntuu ajankohtaisemmalta kuin koskaan. Haluamme tuoda luonnon ihmisten lähelle vaikeina aikoina. Suorien luontolähetysten parissa voi viihtyä vaikka kotisohvalla, WWF:n viestinnän asiantuntija Joonas Fritze sanoo.

Kuva: ruutukaappaus, WWF

Taidetta, tauluja, museoita

Koska mihinkään ei pääse ja kaikki paikat ovat kiinni, myös kulttuurintekijät tulevat tilanteessa vastaan.

Me Avussa ja Ateneumissa haluamme vaikuttaa siihen, että nykyistä harvempi tuntisi itsensä yksinäiseksi. Siksi valitsimme Ateneumin taidemuseon kanssa 11 tunnettua maalausta, joiden kanssa ei tarvitse olla yksin.

Taidekierroksella Kimmo Ohtonen kuljettaa katsojat maalausten äärelle ja törmää kiinnostaviin ihmisiin, jotka kertovat itselleen tärkeistä teoksista ja kokemuksistaan yksinäisyydestä. Ohtosen vieraina Ateneumissa tavataan näyttelijä Kati Outinen, Ateneumin salivalvoja Liisa Mustakallio, Apu-lehden toimittaja-kirjailija Eve Hietamies sekä 19-vuotias helsinkiläinen Erhan Daler.

Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämöstä voi katsoa ja kuunnella mm. esitystallenteita, trailereita ja tekijöiden haastatteluja. Lapsille on tarjolla muun muassa Peppi Pitkätossu-esitys, ja aikuisille Tosca tai uskomattoman hieno Pieni Merenneito.

Viruksen takia suljetut museot ovat myös alkaneet tarjota käyttäjilleen virtuaalisia kierroksia. Google Art Project -sivustolla voi vierailla sadoissa museoissa ympäri maailman ja tutkailla taideteoksia jopa aivan läheltä.

Pari vinkkiä sivuston käyttöön:

  1. Klikkaa yläreunasta "Collections" ja pääset museoiden listaan
  2. Klikkaa haluamaasi museota ja pääset näkemään sen teokset (vieritä sivua oikealle - teoksia on paljon!)
  3. Jos museo on merkitty keltaisella ukolla, pääset siitä klikkaamalla katsomaan ja liikkumaan sisälle museoon

Kirjastojen myöhästymismaksut eivät kerry kirjastojen kiinnioloaikana. Myös lainojen eräpäivät ja varausten noutopäivät siirtyvät automaattisesti kiinnioloajan yli.

Taistelua koronaa vastaan

Joensuulainen, maailman johtaviin suksivoidevalmistajiin kuuluva Vauhti Speed Oy ajoi alas suksivoiteiden valmistuksen ja valjasti koko tuotannon, 20 000 pullon päiväkapasiteetin käsidesien teolliseen valmistukseen.

Forssalainen C.P.E. Production on lähtenyt myös taistoon koronavirusta vastaan. Luotiliivejä ja mellakkavarusteita valmistava yritys alkoi valmistaa suojavisiireitä sairaaloihin. Tuotantokapasiteetti on 1 500 kappaletta päivässä ja tuotantoa varten on palkattu lisää työntekijöitä.

Maaleja valmistava GVK Coating Technology on aloittanut käsidesin valmistuksen Paraisilla. Yritys on vajaassa viikossa palkannut 21 uutta työntekijää ja kolmessa vuorossa pyörivä tehdas tuottaa huuhdetta 100 000 litraa viikossa. Tuotetta on saatu toimitettua liikkeisiin Keskon kautta.

Ahlstrom-Munksjö kertoo vastanneensa koronapandemiaan laajalla valikoimalla terveydenhuollon ja biotieteiden materiaaleja. Yhtiön tarjonta sisältää muun muassa hengityssuojia, leikkaussaliliinoja ja -vaatteita sekä diagnostiikkamateriaaleja pikatestipakkauksiin ja ilmansuodattimia hengityskoneisiin. Yhtiö lisää hengityssuojainmateriaalien valmistusta koneilla, joilla se tavanomaisesti tuottaa suodatinmateriaaleja ja kuitukankaita.

Kiirettä pitää myös Järvenpäässä. Muun muassa desinfiointituotteita valmistavassa Pentisolissa työpäivät venyvät kaksitoistatuntisiksi ja tuotannossa paiskivat kaikki aina yrityksen johtoa ja myyntipuolen henkilökunta myöten. Räjähdysmäisesti kasvaneen kysynnän vuoksi on jopa palkattu apujoukkoja.

Viinatislaamoilta käsidesiä

Suomalaiset viinatislaamot ovat myös alkaneet tuottaa käsidesiä koronaepidemian taltuttamiseksi. Puhdistusaineessa käytetään tyypillisesti denaturoitua alkoholia.

Toimintaan ovat lähteneet mukaan ainakin Altian Koskenkorvan tehdas, Kyrön tislaamo, Olaf Brewing ja Helsinki Distilling Company. Koskenkorvalta lähtee päivässä etanolia jopa 200 000 käsidesipullon tarpeisiin. Asiasta kertoi Iltalehti.

Yksittäiselle maatalousyrittäjälle sairastuminen voi merkitä jopa maatilan toimintakyvyn lamaantumista. Maatilayrittäjille tarjotaan apua nyt yhdessä luonnonvara-alan oppilaitosten ja maatalousylioppilaiden kanssa.

Alan ammatilliset oppilaitokset ja ammattikorkeakoulut sekä yliopisto mahdollistavat maatiloilla työskentelyn sisällyttämistä opintoihin. Opiskelijoille järjestely tuo mahdollisuuden jatkaa opintoja poikkeustilanteessa. Vastavalmistuneet saavat mahdollisuuden työllistyä alalla.

Töitäsuomesta.fi -palvelun kautta on mahdollista ilmoittautua avun antajaksi ja saada lisätyövoimaa paitsi maatiloille myös hevostiloille ja puutarha- ja viheralalle.

Tällä hetkellä lisätyövoimaa kaivataan mm. rakennusalalle, koska moni Virosta töissä käyvä on jäänyt kotimaahansa. Pulaa on myös pakettiauton kuljettajista kotikuljetusten lisäännyttyä. Terveydenhuollon henkilökuntaa tarvitaan aina.

Joustoa vuokriin

Useat kunnat ja kaupungit pyrkivät helpottamaan yritysten tilannetta koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa antamalla mm. vapautuksia vuokranmaksusta.

Myös suuret kiinteistösijoittajat seuraavat tarkasti vuokralaistensa tilannetta. Esimerkiksi Eläkeyhtiö Ilmarinen tarjoaa omistamiensa kauppakeskusten vuokralaisille joustoja vuokranmaksuun. Myös Varma, OP Kiinteistösijoitus, sekä vakuutusyhtiö Fennia pyrkivät helpottamaan yritysten tilannetta.

Helsingin Lasipalatsin tiloissa liiketoimintaansa pyörittävien yrittäjien helpotus oli suuri, kun liiketilat omistava kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Lasipalatsi ilmoitti, ettei peri lainkaan vuokraa huhtikuun ajalta. Toukokuulle yhtiö lupasi 25 prosentin vuokranalennuksen.

Turun Sanomien mukaan turkulaisarkkitehti Benito Casagrande teki periaatepäätöksen olla perimättä vuokraa koronakriisin aikana ravintoloilta, jotka toimivat hänen omistamissaan tiloissa. Casagranden tiloissa toimii Turussa 10 ravintolaa.

Mapon Finlandin toimitusjohtaja Jani Asunmaa leikkasi omaa palkkaansa, jotta yhtiön työntekijät eivät kärsi koronaviruksen vaikutuksista työelämässä.Yhtiö tarjoaa ajoneuvojen paikannuspalveluita ja digitaalisia työaikaseurantaratkaisuja. Yt-neuvottelut keskeytettiin, kun Asunmaa luopui noin 60 000 euron ansioista. 17 työntekijää pelastui.

Asunmaan mukaan hänen palkkansa leikkaamisella yhtiön Suomessa oleville työntekijöille voidaan taata mielenrauha kolmen kuukauden ajaksi. Sen jälkeen tilannetta on katsottava uudelleen, mutta tällä hetkellä toimitusjohtaja on luottavaisin mielin, kertoo Iltalehti.

Vauvabuumi?

Koska koronavirus on rajoittanut ihmisten liikkumista merkittävästi, ja kotioloissa vietetään aiempaa enemmän aikaa, se voi tuoda mukanaan vauvabuumin.

— Nyt ihmisillä on ainakin aikaa tehdä lapsia. Tätähän ei tiedetä vielä, mutta yleensä lapsimäärät ovat alkaneet kasvaa kriisien jälkeen, sanoo Helsingin Sanomille tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Hallitus työskentelee auttaakseen taloudellisessa tilanteessa, sairaanhoitajat ja lääkärit taistelevat koronan eturintamassa, opettajat ahkeroivat etäopiskelijoiden kanssa. Ihmiset auttavat toisiaan, muistavat läheisiään ja kantavat huolta.

Jos apua tarvitsee, Karanteenissa.fi kokoaa tietoa erilaisista tuote- ja palveluratkaisuista koronaviruksen vaikutusten ehkäisemiseksi.

Pitäkää huolta toisistanne!

Kommentoi »