Hyviä ihmisiä Hollannista
Puheenaiheet
Hyviä ihmisiä Hollannista
Pakolaistulva Kreikan saarille on saanut myös auttajat liikkeelle. Hollantilainen Boat Refugee Foundation jakaa meren yli salakuljetuille pakolaisille vettä, leipää ja hedelmiä.
Julkaistu 31.8.2015
Apu

Kosin saaren iltapäivähelle on painostava. Kaskaat raivoavat puissa, väkijoukko puhkeaa vähän väliä huutoihin poliisiaseman edessä.

Syyriasta, Afganistanista, Irakista, Iranista, Pakistanista ja Bangladeshista sotaa, terroria ja myös köyhyyttä paenneet ihmiset jonottavat tunti- ja päiväkausia pääsyä viranomaisten puheille.Jotkut ovat odottaneet jo kuukauden. Tilanne Kosilla on riistäytymässä käsistä. Saarelle ei ole perustettu turvapaikkakeskuksia, ja pakolaiset nukkuvat leireissään teltoissa ja osa paljaalla maalla.

Muutama tunti ennen auringonlaskua kaksi miestä lähtee kävelemään pitkin rantabulevardia. He ovat hollantilaisia avustustyöntekijöitä, jotka kuuluvat keväällä toimintansa aloittaneeseen vapaaehtoisten auttajien Boat Refugees Foundation -järjestöön. Se perustettiin, kun ihmissalakuljettajien hylkäämä laiva upposi Välimerellä Maltan edustalla huhtikuussa. Turmassa hukkui yhdeksän sataa pakolaista, merestä löydettiin vain kaksikymmentäneljä ruumista.

Lääkäri Pieter Waardenburg ja hänen kollegansa Rinus Verhage jakavat pakolaisille appelsiineja. Ele tuntuu vaatimattomalta, mutta vain kyynisin voi sanoa, etteikö pienikin avustus ole osoitus inhimillisyydestä ja välittämisestä.

- Haluamme helpottaa hetkeksi erityisesti lasten ahdinkoa. Jos rannalla on imettäviä äitejä, annamme heille ensimmäiseksi vettä tai tuoremehua, jotta he voivat jatkaa imettämistä, Pieter Waardenburg sanoo.

Lääkäreiden matkaan on lähtenyt kaksi Kosilla lomailevaa nuorta naista, hollantilaisia hekin. Antropologiaa opiskeleva Nathalie van de Pol sai tiedon järjestön toiminnasta Facebookin kautta.

- Tilanne on niin järkyttävä, että haluan edes jotenkin auttaa. En voi vain lomailla nähdessäni rannoille majoittuneet ihmiset. Kriisi koskettaa koko Eurooppaa.

Yöllä hollantilaiset päivystävät saaren kärjessä, Cape Psalidilla välkkyvän majakan kupeessa. Tänä yönä sinne ei rantaudu kukaan, sillä tuuli paiskoo rajusti vaahtopäitä Kosin ja Turkin välisessä, kolmen kilometrin levyisessä salmessa. Vaahtopäistä merta ei ylitetä niillä heppoisilla kumilautoilla, joita salakuljettajat pakolaisille kauppaavat.

Mutta toisille Kosin rannoille pakolaisia tulee. Joka yö lisää ja yhä enemmän.  

Kommentoi »