Apu

Hyvän mielen pöllöpelastuksesta nousi kohu – tunnistatko sinä, milloin eläin tarvitsee apua?

Hyvän mielen pöllöpelastuksesta nousi kohu – tunnistatko sinä, milloin eläin tarvitsee apua?
Oulun poliisi teki hyvän mielen Facebook-julkaisun pöllöoperaatiosta, mutta sosiaalisessa mediassa huolestuttiin pöllön hyvinvoinnista.
Julkaistu: 19.9.2022

Mitä tehdä, jos näkee eläimen poissa elementistään, kuten vaikkapa pöllön keskellä päivää maassa pihapiirissä? Raahessa nähtiin tänään sinänsä tavallinen pelastusoperaatio, kun poliisi poimi talteen kerrostaloalueella olevan helmipöllön. Partio saapui paikalle, sillä linnun ilmoitettiin olevan loukkaantunut. Poliisi löysi helmipöllön kerrostalon rapun edustalta, eikä se partion arvion mukaan vaikuttanut loukkaantuneelta. Oulun poliisin Facebook-postauksessa kerrotaan:

Otimme pöllön kyytiimme, eikä lintu sitä vastustellut. Kuljetimme pöllöpoloisen parin kilometrin päähän rauhallisemmalle paikalle. Siellä se räpytteli hetken siipiään, nousi avustuksellamme ilmaan ja lensi pari kunniakierrosta partioautomme yllä. Lopulta pöllö asettui päivystämään maailman menoa sähkölangan päälle.

Tavanomainen hyvän mielen julkaisu on kuitenkin herättänyt sosiaalisen median eläinryhmissä huomiota. Esimerkiksi suuressa Eläinvideokerho-ryhmässä pohditaan, viittaako pöllön käytös nälkiintymiseen ja konsultoiko poliisi asiantuntijoita ennen linnun vapauttamista.

Oulussa toimii Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys ry, jonka vapaaehtoiset tarvittaessa keräävät apua tarvitsevia lintuja talteen ja toimittavat ne hoitoon, yleensä Pihalinnun hoitolaan. Yhdistyksestä oltiin yllättyneitä, että poliisi ei pyytänyt heiltä apua pöllön kunnon määrittelyssä.

– Eläin pitäisi punnita ja sitä pitäisi tunnustella rintalastan ympäriltä nälkiintymisen havaitsemiseksi. Pöllöllä on hyvä pokeri eikä naamasta näy, että se on viimeisillään, kunnes se yhtäkkiä tipahtaa oksalta. Jos helmipöllö on alle 100 grammaa, se on jo selvästi nälkiintynyt, Esa Hohtola Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä sanoo.

Sinänsä pöllön kököttäminen maassa kerrostalon pihalla keskellä päivää on epätavallista käytöstä ja saattaa viitata nälkiintymiseen. Nälkä voi myös ajaa linnun piha-alueelle, missä se saattaa törmätä ikkunaan ja käyttäytyä sen seurauksena epätavallisesti.

Oulun poliisin viestinnästä kerrotaan, että partio oli käsitellyt lintua ja todennut sen hyvävoimaisen oloiseksi, joskin ikään kuin pökertyneeksi joutumisestaan valoon. Lintu arvioitiin poikaseksi, joka ei vain ymmärtänyt, mitä sen pitää tehdä. Kun käsittelyssä ei todettu ulkoisia vammoja, lintu vapautettiin.

Viestinnän mukaan rannikolla lintutehtäviä on varsin runsaasti ja poliisien joukossa on paljon metsästäjiä, jotka ovat tottuneet olemaan tekemisissä eläinten kanssa.

Pöllön määrittelivät helmipöllöksi Avun lintuharrastajat kuvan perusteella.

Miten toimia, jos kohtaat apua tarvitsevan luonnoneläimen?

Loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen auttaminen ei ole virallisesti minkään viranomaisen vastuulla, vaikka se on jokaisen kansalaisvelvollisuus. Eläinsuojeluviranomaisen roolissa ja eläimen auttajana toimii usein poliisi, tai mikäli heidän varusteensa eivät riitä, pelastuslaitos. Nykyään on myös paljon tavallisia kansalaisia, jotka ovat perehtyneet luonnonvaraisten eläinten hoidontarpeeseen, kiinniottoon ja hoitoon toimittamiseen.

Eläimiä koskevissa hätätilanteissa soitetaan hätänumeroon, kun yleinen turvallisuus vaarantuu merkittävästi, tehtävään tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa tai -asiantuntemusta tai kyseessä on akuutti eläinsuojeluasia, kuten rääkkäystapaus tai pahasti loukkaantunut eläin.

Jos eläin pitää vain mahdollisesti toimittaa hoitoon esimerkiksi keräämään voimia, Facebookista löytyy vaikkapa Eläinten pelastusrinki, josta voi kysellä alueella asuvia, osaavia auttajia.

Netistä löytyy paljon erilaisia yhdistyksiä, jotka osaavat neuvoa ja auttaa. Esimerkiksi lintuasioissa voi tavoitella paikallista lintuyhdistystä tai -hoitolaa tai pääkaupunkiseudulla Korkeasaaren Villieläinsairaalaa. Täältä löydät kattavan listan erilaisista auttajista.

Kommentoi »