Apu

Hyvä kunto suojaa penkkiurheilijaa

Hyvä kunto suojaa penkkiurheilijaa
Hyvässä kunnossa oleva penkkiurheilija kestää paremmin stressin, jonka jännittävän ottelun seuraaminen aiheuttaa. Tämä käy ilmi Olli-Pekka Piiran lääketieteen väitöskirjasta.

– Sepelvaltimotautipotilaiden on tärkeää pitää tauti hyvässä tasapainossa ja hakeutua lääkäriin, jos jännitys aiheuttaa sydäntuntemuksia tai sydänoireet ovat muuten hyvin herkässä. Jännitykseen on mahdollista jopa kuolla, vaikka se on tosin harvinaista, Olli-Pekka Piira sanoo.  

Piiran tutkimuksessa Oulun Kärppien jääkiekko-ottelua seuranneiden penkkiurheilijoiden verenpaineet kohosivat merkitsevästi tuntia ennen jääkiekkopeliä ja pysyivät koholla vielä tunnin ajan pelin jälkeen kontrollipäivään verrattuna.

Ottelun aikana sepelvaltimotautipotilaiden verenpaineen keskiarvo oli 180/103 mmHg. Pelin aikana yksittäinen korkein arvo oli 220/120 mmHg. Sydämen syke oli normaalia korkeampi pelin ajan ja pysyi koholla kahden tunnin ajan pelin jälkeen.

Lisäksi sydäntä suojaava sydämen sykevaihtelu heikentyi pelin aikana kontrollipäivään verrattuna.

Verenkiertoa, autonomisen hermoston toimintaa, veren stressihormonien tasoa ja tulehdusta kuvaavien tekijöiden muutoksia sekä veren hyytymistä mitattiin jäähallissa kiihkeää ottelua seuratessa.

Lisäksi mitattiin tutkittavien henkilöiden fyysinen kunto.

Mitä parempi penkkiurheilijoiden fyysinen kunto oli, sitä matalammat olivat elimistön stressihormoni entoteliinin arvot.  

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Hannes Paananen

Julkaistu: 18.2.2016
Kommentoi »