Tuulilasi

Hyundailla uskotaan sähköauton akkujen hinnanlaskun pysähtyvänHyundailla uskotaan sähköauton akkujen hinnanlaskun pysähtyvän

Hyundai Motorilla uskotaan sähköautojen akkujen hintojen laskun tasaantuvan muutamassa vuodessa. Akkujen hinnat ovat laskeneet viime vuona huimasti, mikä on auttanut sähköautobuumin syntymisessä.
Kuvat Hyundai

Viidessä vuodessa akkujen hinnat ovat laskeneet peräti 60 %. Hyundain arvion mukaan hinnat alkavat tasaantua jo vuonna 2020. Siitä huolimatta Hyndai ja tytäryhtiö Kia aikovat tuoda markkinoille peräti 38 sähköautoa tai hybridiä vuoteen 2025 mennessä.

”Oikeastaan minkään akkuteollisuuden materiaalin hinnat eivät ole enää menossa alaspäin. Tähän asti akkujen hinnat ovat laskeneet hurjalla vauhdilla koko ajan, mutta odotamme laskun taittuvan ja jopa tasaantuvan tietylle tasolle vuonna 2020”, sanoo Hyundain sähköisistä autoista vastaava johtaja Ki-sang Lee.

Joidenkin analyytikoiden mukaan Hyundai on herännyt sähköistymiseen myöhässä verrattuna moniin kilpailijoihinsa. Hyundai saa vasta ensi vuonna julki pitkänmatkan täyssähköautonsa, joten se on selkeällä takamatkalla verrattuna vaikkapa Teslaan tai GM:ään.

 Akuissa käytettävien nikkelin, koboltin ja litiumin menekki on jatkuvasti suurempi ja osa pelkää jo materiaalivarojen ehtymistä.

”Tiedämme kyllä, että omalle akkutehtaallekin olisi ollut tarve, mutta päätimme luottaa silti ulkopuolisiin akkutoimittajiin, koska ne pystyvät käsityksemme mukaan varmistamaan paremmin raakamateriaalien riittävyyden”, Lee sanoo.

Hyundailla on myös oma mielenkiintoinen vetyautoprojektinsa. Fiat Chryslerin pääjohtaja Sergio Marchionne sanoi viime viikolla, että FCA ja Hyundai suunnittelevat yhteistyötä vetyautojen suhteen.

”Emme ole vielä siinä pisteessä asian kanssa, että voisimme puhua siitä julkisesti”, Lee sanoi.

Julkaistu: 13.12.2017