Tuulilasi

Hyundai kulukuurilla – palkkaa silti 45 000 uutta työntekijää


Hyundai Motor Group aikoo palkata 45 000 uutta työntekijää seuraavan viiden vuoden aikana. Samaan aikaan brändin myynti on ollut laskussa, mikä on saanut analyytikot epäilevälle kannalle; Hyundai on nimittäin parhaillaan kulukuurilla.
Kuvat Hyundai

Etelä-Korean valtiovarainministeri Kim Dong-yeon kertoi Hyundain investoivan työvoiman lisäksi 18 miljardia euroa seuraavan viiden vuoden aikana esimerkiksi sähköautoihin ja autonomisiin autoihin. Analyytikoiden mukaan summa ei ole yllätys, sillä Hyundai on investoinut nytkin 3-4 miljardia vuosittain kehitystyöhönsä.

Hyundain puhenainen vahvisti 45 000 työntekijän palkkaamisen, muttei ottanut kantaa investointien suuruuteen. Hän kertoi myös, että yhtiö oli sopinut ennalta valtiovarainministerin tiedottavan asiasta.

Analyytikoiden mukaan Hyundain aikeissa on poliittinen vivahde. Presidentti Moon Jae-inin vuoden istunut hallitus on tuskaillut työllisyyden kanssa ja kertonut tarkastelevansa myös Hyundain omistusjärjestelyjä.

”Tämä saattaa olla hyvinkin ele hallituksen suuntaan. Hyundai Motor on jo rajoittanut työaikoja ja tehnyt muita toimenpiteitä kulujen karsimiseksi. On hankala nähdä, miten he voisivat palkata lisää työväkeä”, sanoo Hanyang Securitiesin analyytikko Kim Yeon-woo.

45 000 työntekijän palkkaaminen kuulostaa rajulta, sillä Hyundai Motorilla on Hyundain puolella tällä hetkellä 68 194 työntekijää ja Kialla 34 752.

Hyundain myynti laski rajusti viime vuonna, koska sillä ei ollut Kiinan ja Yhdysvaltain markkinoilla riittävä tuotevalikoimaa, erityisesti SUV:eja. Myös Korean ja Kiinan välinen poliittinen jännite vaikutti tilanteeseen. Nyt Hyundai aikoo nousta jaloilleen uusilla tuotteilla.

”Sähköautojen ja autonomisten autojen lisäksi Hyundai tulee kehittämään keinoälyä, akkuja sekä vetyautojen polttokennoteknologiaa”, ministeri Kim kertoi.

”Globaalit trendit muuttuvat nopeasti. Meidän on palkattava yhä parempia erikoisalojen ammattilaisia näihin uusien vaatimusten mukaisiin tehtäviin”, kertoi Hyunda Motorin varajohtaja Chung Eui-sun.

Julkaistu: 17.1.2018