Tuulilasi

Hyundai julkisti uuden Nexon


Uusi Hyundai Nexo yhdistää uuden futuristisen vetyautonsa seuraavan sukupolven autonomiseen tekniikkaan. Kyse on sähköautosta, jonka sähkö tuotetaan polttokennon avulla vedystä ja hapesta, päästöinä autosta tulee pelkkää vettä.
Kuvat Hyundai

Tänään julkistettu Nexo tarjoaa Hyundain mukaan pisimmän ajosäteen polttokennovetyautoista maailmassa. Autossa on kuolleen kulman varoitusjärjestelmä, joka on Hyundain mukaan ainutlaatuinen. Autossa on autonominen kaistanpitoavustin, eli se pystyy ajamaan itsekseen samalla kaistalla jopa 145 km/h vauhdissa. Auto pystyy myös parkkeeraamaan itse itsensä, jopa silloin, kun kuljettaja ei ole auton sisällä. Lisäksi löytyvät vielä törmäysvaroitin ja törmäyksen estoavustin.

Hyundai painottaa, että se haluaa vetyautostaan varteenotettavan ehdokkaan vihreiden autojen markkinoille, ei ainoastaan omaa tiedeprojektiaan.

Auto tulee myyntiin Euroopassa vuoden puolivälin maissa.

Hyundain mukaan Nexo lyö edeltäjänsä Tucson Fuel Cell EV:n kaikilla osa-alueilla. Tucson EV:tä on myyty vain 800 kappaletta.

Nexon sähkömoottorissa on 129 kW tehoa, kun Tucsonissa oli 100. Ajosäde yhdellä latauksella on kasvanut 30 %, nyt se on noin 600 kilometriä. Auto on myös 14 % kevyempi ja siinä on enemmän vääntöä ja parempi kiihtyvyys kuin Tucsonissa.

Hyundai teki erikoissarjan Nexoja, joissa oli 4-tason autonomisia ominaisuuksia. Karavaani näitä autoja ajoi näytösmielessä itsekseen olympialaisten alla Soulista Pyeongchangiin satojen kilometrien matkan. Tätä ominaisuutta ei kuitenkaan ole Nexossa ainakaan vielä. Hyundain tavoite on saada ne tuotantoautoihin vuonna 2021. Täysautonomiaan Hyundai tähtää vuonna 2025.

Julkaistu: 20.2.2018