Tuulilasi

Hyundai ja valtava öljy-yhtiö yhteistyöhön kehittämään vetyinfraa

Hyundai on sopinut ryhtyvänsä rakentamaan vetyautojen tankkausinfrastruktuuria Etelä-Koreaan ja Saudi-Arabiaan. Mielenkiintoiseksi homman tekee se, että sopimuksen toinen osapuoli on Saudi-Arabian valtion omistama Saudi Aramco, joka on yksi maailman suurimmista öljy-yhtiöistä.
Kuvat Hyundai

Kuinka ihmeessä öljy-yhtiö ja autonvalmistaja lähtevät yhdessä kehittämään vetyinfraa?

Hyundai oli ensimmäinen autonvalmistaja, joka toi markkinoille vety- eli polttokennoauton. 2013 se julkisti ix35 ja Tucson FCEV:t ja 2018 tuli Hyundai Nexo.

Öljy-yhtiön pihvi on siinä, että noin 95 % vetytuotannosta syntyy fossiilisista polttoaineista. Vetyautojen tankkausasemien lisäksi Hyundai ja Aramco aikovat tutkia uusien kehittyneiden ei-metallisten materiaalien käyttöä mm. autoteollisuudessa, mutta myös muilla teollisuudenaloilla. Autojen lisäksi Hyundai valmistaa monenlaisia muitakin laitteita. Nämä uudet materiaalit ovat hiilikuitu sekä orgaaninen grafeeni. Ne molemmat syntyvät hiilestä.

Toinen syy Aramcon mukaan lähtemiselle on varmasti se, että kun sähköautot tulevat rytinällä massamarkkinoille, öljy-yhtiöiden on tavallaan keksittävä itsensä uudelleen. Moni niistä saattaa päätyä tuottamaan vetyä ja hiilen sivutuotteita, joista voisi olla autoteollisuudessa paljonkin iloa tulevaisuudessa.

Julkaistu: 2.7.2019
Kommentoi »