Tuulilasi

Hyundai i30 hengenvaarallinen ruotsalaisten hirvitestissä – ohjaustehostin sammui kesken kaikenHyundai i30 hengenvaarallinen ruotsalaisten hirvitestissä – ohjaustehostin sammui kesken kaiken

Ruotsalainen Teknikens Värld suoritti perinteisen hirvenväistökokeensa Hyundai i30 farmarille. Auton ohjaustehostin lakkasi toimimasta, kun oli vastaohjauksen aika.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Juha Juntto, TL-kuva-arkisto

Teknikens Värld oli suorittamassa farmariautovertailunsa tyypillistä hirvenväistökoetta, kun Hyundai i30 1,6 CRDI teki yllättävän tempun ja ohjaustehostin lakkasi toimimasta. Teknikens Världin mukaan ohjauksesta tulee niin raskas, että todellisessa väistötilanteessa autoa ei olisi mahdollista palauttaa autoa omalle kaistalle.

Ohjaus palasi normaaliksi, kun auton sammutti ja käynnisti sitten uudelleen. Myös Hyundai i40:n väistökokeessa Teknikens Värld havaitsi, että vastaohjausliikkeessä ohjaus jäykistyy huomattavasti, mutta palautuu sen jälkeen normaaliksi. Kuormittuuko Hyundain sähköinen ohjaustehostin yllättävästi?

Hyundai kutsuu kaikki lokakuun 2013 jälkeen Ruotsissa myydyt Hyundai i30:t huoltoon mahdollisen ohjausvian takia. Autoja on yhteensä 2 370 kappaletta.

Teknikens Värld kysyy kuitenkin, että riittääkö tämä toimenpide. Voisi kuvitella esimerkiksi näin suomalaisesta näkökulmasta, että Ruotsissa myydyt i30:t ovat melko samanlaisia kuin Suomessa myydytkin. Meillä Suomessa myös hirven kohtaaminen on varmaankin yhtä todennäköistä kuin Ruotsissa.

Alla video vaarallisesta väistökokeesta.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 2.7.2014