Tuulilasi

Hybridit kasvattavat suosiotaan – bensakone silti yhä ylivoimainen


Vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus Suomessa liikenteessä olevista autoista on edelleen marginaalinen – määrä kuitenkin kasvoi merkittävästi kuluneen vuoden aikana.
Kuvat Lexus

Vuoden 2017 lopussa liikennekäytössä olevista 2,7 miljoonasta henkilöautosta 72,0 prosenttia oli bensiinikäyttöisiä. Dieselin osuus oli 27,4 prosenttia ja vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus 0,5 prosenttia. ”Koko ajoneuvokannasta vaihtoehtoisten käyttövoimien osuudet ovat vielä hyvin pieniä, mutta niiden määrä kasvoi merkittävästi kuluneen vuoden aikana. Jos trendi jatkuu, muutos on melkoisen nopeaa”, toteaa johtava asiantuntija Aki Tilli.

Etenkin ladattavien bensiinihybridien määrämuutos on ollut poikkeuksellinen.

”Kanta on kasvanut yli 3 000 ladattavalla bensahybridillä edellisvuoteen verrattuna. Muutos selittyy ensirekisteröintien nopealla kasvulla. Kaasuautojen osalta kannan muutos on myös ollut huomattava. Kuluneen vuoden aikana kasvua on yli 1 300 autoa. Tämä puolestaan selittyy yli 800 käytettynä maahantuodulla kaasuautolla”, kertoo Trafin erityisasiantuntija Antti Halmetoja.

Romutuspalkkio ja muut ajoneuvokannan uudistamiseen tähtäävät tukikokeilut eli muuntotuki ja sähköautojen hankintatuki käynnistyivät vuodenvaihteessa.

Sähköauton hankintatuki on 2000 euroa ja kaasu- tai etanolikonversion muuntotuki 200-1000 euroa. Romutuspalkkio on voimassa 1.1.-31.8.2018 ja hankinta- ja muuntotuki vuodet 2018-2021.

Julkaistu: 29.1.2018